ßßß Cookit - przepis na Cukinia zapiekana z krewetkami, pomidorami i chili

Cukinia zapiekana z krewetkami, pomidorami i chili

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje:
1 cukinia o wadze około 430 g
230 g (około 10 sztuk) surowych krewetek Black Tiger
1 łyżka sosu rybnego
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka cukru
2 łyżeczki startego imbiru
skórka starta z 1/2 limonki
1/4 szklanki orzechów nerkowca (lub orzeszków ziemnych)
1 średni pomidor
3 długie, większe i łagodne papryczki chilli lub 1 mniejsza bardziej ostra
1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
Do podania:
1 limonka
świeża mięta
opcjonalnie: sos sojowy oraz biały makaron azjatycki, np. sojowy, ryżowy, pszenny udon, ewentualnie biały ryż np. jaśminowy
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cukinię przekroić wzdłuż na pół, farsz ze środka ponacinać nożem w kratkę, oprószyć solą, pieprzem i wysmarować oliwą extra vergine. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry i piec przez 35 minut. Cukinię przestudzić i łyżeczką wyjąć farsz pozostawiając około 1 cm brzeg. Nie wyłączać piekarnika.
W międzyczasie przygotować krewetki : obrać z pancerzy, oderwać głowy i ogonki, wyjąć ciemne jelito wzdłuż tułowia, opłukać i osuszyć. Pokroić na kawałeczki, wymieszać z sosem rybnym, drobno startym czosnkiem, cukrem, imbirem, skórką z limonki. Orzeszki posiekać i lekko zrumienić na suchej patelni.
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i usunąć sok oraz nasiona. Miąższ pokroić w kosteczkę. Papryczki przekroić wzdłuż na pół, usunąć nasiona. Dwie papryczki drobno posiekać, jedną pozostawić w całości.
Na patelnię włożyć posiekane papryczki wraz z 1 łyżeczką oliwy, smażyć mieszając przez około pół minuty, dodać pomidory oraz wydrążoną i posiekaną cukinię, doprawić lekko solą. Wymieszać i zredukować o połowę sos smażąc na większym ogniu przez około 1 - 2 minuty. Dodać krewetki i mieszając obsmażyć chwilkę aż zmienią kolor z szarego na różowy. Wymieszać i gdy farsz będzie jeszcze wilgotny dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej, wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, skropić sokiem z 1/4 limonki.
Cukinię wypełnić farszem z patelni, położyć połówki papryczki, posypać orzeszkami i zapiekać 15 minut. W międzyczasie ugotować makaron lub ryż. Do naczynia z cukinią włożyć makaron lub ryż, skropić obficie sokiem z limonki i posypać miętą.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/cukinia/cukinia_zapiekana_z_pomidorami_krewetkami/przepis.html