Wykonanie
Składniki2 porcje:1
cukinia o wadze około 430 g230 g (około 10 sztuk) surowych
krewetek Black Tiger1 łyżka
sosu rybnego1 ząbek
czosnku1 płaska łyżeczka
cukru2 łyżeczki startego
imbiruskórka starta z 1/2
limonki1/4 szklanki
orzechów nerkowca (lub
orzeszków ziemnych)1 średni
pomidor3 długie, większe i łagodne
papryczki chilli lub 1 mniejsza bardziej ostra1 pełna łyżeczka
mąki ziemniaczanejDo podania:1
limonkaświeża
miętaopcjonalnie:
sos sojowy oraz biały
makaron azjatycki, np.
sojowy,
ryżowy, pszenny udon, ewentualnie
biały ryż np. jaśminowyPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 180 stopni.
Cukinię przekroić wzdłuż na pół, farsz ze środka ponacinać nożem w kratkę, oprószyć
solą,
pieprzem i wysmarować
oliwą extra vergine. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry i piec przez 35 minut.
Cukinię przestudzić i łyżeczką wyjąć farsz pozostawiając około 1 cm brzeg. Nie wyłączać piekarnika.W międzyczasie przygotować
krewetki : obrać z pancerzy, oderwać głowy i ogonki, wyjąć ciemne jelito wzdłuż tułowia, opłukać i osuszyć. Pokroić na kawałeczki, wymieszać z
sosem rybnym, drobno startym
czosnkiem,
cukrem,
imbirem, skórką z
limonki. Orzeszki posiekać i lekko zrumienić na suchej patelni.
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i usunąć sok oraz nasiona. Miąższ pokroić w kosteczkę. Papryczki przekroić wzdłuż na pół, usunąć nasiona. Dwie papryczki drobno posiekać, jedną pozostawić w całości.Na patelnię włożyć posiekane papryczki wraz z 1 łyżeczką
oliwy, smażyć mieszając przez około pół minuty, dodać
pomidory oraz wydrążoną i posiekaną
cukinię, doprawić lekko
solą. Wymieszać i zredukować o połowę sos smażąc na większym ogniu przez około 1 - 2 minuty. Dodać
krewetki i mieszając obsmażyć chwilkę aż zmienią kolor z szarego na różowy. Wymieszać i gdy farsz będzie jeszcze wilgotny dodać 1 łyżeczkę
mąki ziemniaczanej, wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, skropić
sokiem z 1/4
limonki.
Cukinię wypełnić farszem z patelni, położyć połówki papryczki, posypać orzeszkami i zapiekać 15 minut. W międzyczasie ugotować
makaron lub
ryż. Do naczynia z
cukinią włożyć
makaron lub
ryż, skropić obficie
sokiem z limonki i posypać
miętą.