ßßß Cookit - przepis na Makaron ryżowy z grillowaną cukinią i papryczką chili

Makaron ryżowy z grillowaną cukinią i papryczką chili

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
200 g makaronu ryżowego np. o szerokości 3 mm
1 cukinia pokrojona na kawałki
4 łyżki orzeszków ziemnych
1 - 2 duże czerwone papryczki chili
2 gałązki szczypiorku
listki świeżej mięty i kolendry (po pół szklanki)
Sos:
1 ząbek czosnku, drobno starty
2 łyżki sosu rybnego (lub sojowego)
sok z 1 soczystej limonki
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka brązowego cukru
Przygotowanie
Cukinię posypać solą i zgrillować na patelni grillowej (około 15 minut od czasu do czasu mieszając), pod koniec dodać posiekane lub najlepiej roztłuczone w moździerzu orzeszki i lekko je zrumienić. Jeśli nie mamy patelni grillowej cukinię można też smażyć na zwykłej patelni z nieprzywierającą powłoką.
Wszystkie składniki sosu wymieszać w miseczce. Posiekać papryczki chili na cieniutkie plasterki i dodać do sosu. Szczypiorek posiekać. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić na sitku i przelać letnią wodą, pociąć na mniejsze, około 10 cm kawałki.
Odcedzony makaron włożyć z powrotem do garnka, dodać sos z papryczką i wymieszać. Następnie dodać cukinię z orzeszkami, szczypiorek (jeśli używamy) oraz połowę świeżej mięty i połowę kolendry. Nałożyć do talerzy, posypać resztą świeżych ziół.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/cukinia/salatka_z_makaronem_ryzowym_grillowana_cukinia/przepis.html