Składniki2 porcje200 g makaronu ryżowego np. o szerokości 3 mm1 cukinia pokrojona na kawałki4 łyżki orzeszków ziemnych1 - 2 duże czerwone papryczki chili2 gałązki szczypiorkulistki świeżej mięty i kolendry (po pół szklanki)Sos:1 ząbek czosnku, drobno starty2 łyżki sosu rybnego (lub sojowego)sok z 1 soczystej limonki1 łyżka octu ryżowego1 łyżka brązowego cukruPrzygotowanieCukinię posypać solą i zgrillować na patelni grillowej (około 15 minut od czasu do czasu mieszając), pod koniec dodać posiekane lub najlepiej roztłuczone w moździerzu orzeszki i lekko je zrumienić. Jeśli nie mamy patelni grillowej cukinię można też smażyć na zwykłej patelni z nieprzywierającą powłoką.Wszystkie składniki sosu wymieszać w miseczce. Posiekać papryczki chili na cieniutkie plasterki i dodać do sosu. Szczypiorek posiekać. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić na sitku i przelać letnią wodą, pociąć na mniejsze, około 10 cm kawałki.Odcedzony makaron włożyć z powrotem do garnka, dodać sos z papryczką i wymieszać. Następnie dodać cukinię z orzeszkami, szczypiorek (jeśli używamy) oraz połowę świeżej mięty i połowę kolendry. Nałożyć do talerzy, posypać resztą świeżych ziół.