Wykonanie
Co to jest soja?Nazywana w Japonii jako
mięso z pól, w Chinach jako żółty klejnot lub też Królowa wszystkich roślin,jest rośliną uprawną z grupy roślin strączkowych, która jest bardzo ważnym surowcem do produkcji pasz a obecnie również cennym pokarmem dla człowieka. Produkty wytwarzane z nasion soi takie jak
mleko sojowe,
tofu,
olej sojowy,
kasza sojowa czy też mączka sojowa są włączane przede wszystkim w dietach wegetariańskich oraz stosowane przez wegan ze względu na ich alternatywę jako, że
soja jest zamiennikiem
mięsa.Preparaty z nasion soi są również dodawane do
wędlin i
konserw mięsnych po to by podnieść ich wartości odżywcze.
Soja to roślina jedna z niewielu zawierająca bardzo dużą ilość
białka bo aż do 50%, ponadto zawiera dużo tłuszczu, który zupełnie nie jest szkodliwy oraz witaminę z grupy B.Dlaczego warto sięgać po produkty sojowe?
Soja łagodzi skutki menopauzyZwiększa wapń w diecie dzięki
czemu zapobiega osteoporozieZapobiega różnym formom
rakaZmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycęObniża cholesterolJest doskonałym rozwiązaniem problemu alergii na
mleko krowie ze względu na brak laktozyDostarcza witamin i składników mineralnychDoskonałe źródło potasu, żelaza, wapnia, magnezu i fosforuPosiada dużą zawartość błonnika niezbędnego dla dobrego trawieniaCiekawostka:Ziarna soi od tysięcy lat były podstawowym składnikiem kuchni orientalnej. Liczne badania naukowe potwierdzają, że tajemnica dobrego stanu zdrowia i długowieczności mieszkańców niektórych regionów Chin oraz Japonii tkwi głównie w codziennym spożywaniu soi i jej
przetworów, jak również w zdrowym stylu życia.Jak można wykorzystać
soję w kuchni?Z ugotowanej soi można sporządzać różnego rodzaju pasty, pasztety, farsze do pierogów, kotlety, pulpety, zupy, sałatki.
Kiełki można dodawać do zup, sałatek, kanapek itp.Uwagi:Oczywiście jak ze wszystkim tak i z
soją należy obchodzić się ostrożnie! Wprowadzając ziarno soi do diety, należy robić to stopniowo. Zaleca się jej spożywanie do 50g dziennie.Pisząc o soi chciałabym polecić Wam produkty Valsoia, które otrzymałam do celów testowych.
Soję znałam jedynie dzięki
dużemu zastosowaniu
sosu sojowego w daniach kuchni chińskiej i poznanego całkiem niedawno Miso. Miałam przyjemność wypróbowania
mleka, które ku mojemu zdziwieniu w ogóle nie miało smaku jak piszą na forach "
fasolowego".
Mleko sojowe produkowane jest przez namaczanie i mielenie
nasion sojowych w wodzie.
Napój, który powstaje po odfiltrowaniu zwany jest
mlekiem sojowym.
Mleko sojowe czekoladowe świetnie komponuje się z
kubkiem kawy, która smakuje jak typowa
kawa śniadaniowa czyli jest lekka, niezbyt mocna w posmaku czekoladowa, pyszna- polecam!

Mieliśmy przyjemność pochłonięcia w szybkim tempie deseru, napisałam pochłonięcia, ponieważ był okropnie dobry i chyba nikt z nas się nie zastanawiał się czy jest na bazie soi czy nie. Po zjedzeniu zapytałam dziewczyn czy wyczuwały jakąś różnicę? spojrzały na mnie dziwnym wzrokiem odpowiadając NIE z szybkim zapytaniem czy to było z dyni? Gdyby ktoś nie wiedział dlaczego zadały to pytanie, odpowiem, że wprowadzając
dynię, która zupełnie nie była chciana w moim domu, dodawałam ją po prostu do wszystkiego:) Opowiedziałam im o soi, że deser przez nie zjedzony był na bazie
fasoli.No cóż, nic innego nie usłyszałam jak tylko głośne PYCHA, więc co więcej
mogę powiedzieć? może dodam, że deser jest porównywalny w cenie
jogurtów nie zawierających
cukru więc polecam spróbowania!

Kolejnymi produktami na bazie soi, które otrzymałam była
śmietanka, delikatna i lekko słodkawa w smaku, korzystna w zastosowaniu do dań gorących ze wzgledu na jej niemożliwość zważenia sięa także krem
orzechowo kakaowy,odpowiednik tradycyjnego,
mlecznego kremu
orzechowo-
kakaowego, który stanowi znakomitą alternatywę dla alergików uczulonych na laktozę i gluten. Posiada znacznie ilości błonnika
sojowego, dzięki
czemu skutecznie wspomaga dietę odchudzającą - błonnik powoduje uczucie sytości. Krem jest świetny w kawałkiem rogalika ale ja wykorzystałam go do mojego tradycyjnego sernika ze względu na zaoszczędzenie czasu w kuchni gdyż prócz nałożenia i rozsmarowania go na wierzchu ciasta niczego więcej nie trzeba robić a ciasto zyskuje
orzechowy smak- rewelacyjny zresztą. A na sernik zapraszam tutaj klikZa możliwość testowania produktów
sojowych dziękuję firmie De Care i serdecznie zapraszam na firmową stronę tutaj klik, na której zresztą znajdziecie fajowy konkurs gdzie wygraną jest wycieczka do Paryża!!!Możecie na stronie De Care przeczytać również o słynnym agarze zastępującym
żelatynę- ja już jestem tego produktu ciekawa-podobno jest o wiele tańszy i bardziej wydajny niż tradycyjna
żelatyna!Polecam stronkę!