Wykonanie
Co to za bałagan, myślę sobie! na podłodze białe plamy, szafki z ciemną mazią, kran się klei, blat pachnie
czekoladą...prawie się przykleiłam a moja córka wybiega z uśmiechem i krzyczy, że to jej pierwszy obiad! ugotowałam obiad! mój pierwszy obiadek!...no dobra, obiadek, fajnie, ciesze się...w końcu zaskoczyłam! nie muszę robić dziś obiadu? ale super! a co będzie jutro? i tu zdziwienie Patrycji...jutro? też placuszki bo zrobiłam z podwójnej porcji. Z podwójnej? o jezuuu! no bo to przepis na 4 porcje to tylko 4 placki to zwiększyłam, żeby każdy miał po dwa! aha...no i każdy miał do następnego dnia i nie po dwa! dziś kolejna poprawka w sprzątaniu kuchni....robisz dziś obiad? o nieeeeeee!A oto placki, które upiekła moja córka- Patrycja- zostałam prawie zmuszona do napisania, że to ona :-)
Placuszki z
jabłkiem i czekoladowymi kulkami.przepis z książki "
Czekolada" -Desery na ciepłoSkładniki: na 4 porcje225g
mąki pszennej1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki stołowe
cukru1
jajko15g stopionego
masła300ml
mleka1
jabłko antonówka lub reneta50g
groszków z
czekolady deserowejsos
czekoladowy lub
syrop klonowy do podaniakilka łyżek
serka waniliowego (dodałam od siebie )Przygotowanie:Przesiać
mąkę do miski, dodać
proszek do pieczenia i
cukier, wymieszać.Zrobić zagłębienie do którego wlać stopione
masło i
jajko.Ubijać, stopniowo wlewając
mleko, aż powstanie gładkie ciasto.
Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i utrzeć.Wrzucić do ciasta razem z
groszkami, wymieszać.Patelnie rozgrzać, natłuścić, smażyć małe placki.Podawać polane sosem
czekoladowym lub
syropem klonowym.Smacznego!
Przepis dodaję do akcji: