ßßß Cookit - przepis na Ciasto Odwracane z Jabłkiem i Gruszką

Ciasto Odwracane z Jabłkiem i Gruszką

nazwa

Wykonanie

Lekkie ciasto ucierane, które pysznie współgra z jabłkiem, gruszką i orzechami, a wszystko uzupełnia syrop klonowy. Choć może niepozornie wygląda, to smakuje dobrze.
Składniki:
1 gruszka
1-2 jabłka
75 g orzeszków pecan (ewentualnie włoskie)
6 łyżek syropu klonowego
175 g masła; miękkiego
175 g drobnego cukru (ja dałam 100 g)
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
175 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Gruszkę i jabłka obierz, usuń gniazda i pokrój w plasterki. Ułóż na dnie blaszki o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na owocach ułóż połówki orzechów. Wszystko polej 3 łyżkami syropu klonowego.
W misce utrzyj masło z cukrem. Dalej ubijając dodawaj po jednym jajku, po każdym dobrze miksując. Na koniec wlej ekstrakt waniliowy. Masa będzie wyglądać jakby się zważyła, ale spokojnie - tak właśnie ma wyglądać.
Do masy maślanej przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksuj.
Wyłóż ciasto na wcześniej przygotowane owoce w blaszce. Piecz około 40 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostaw na kilka minut w blaszce do ostygnięcia.
Następnie odwróć ciasto od góry spodem i wyłóż na talerz. Wierzch polej resztą syropu klonowego.
SMACZNEGO!
źródło: Apple, pear and pecan upside down cake
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/08/ciasto-odwracane-z-jabkiem-i-gruszka.html