Lekkie ciasto ucierane, które pysznie współgra z jabłkiem, gruszką i orzechami, a wszystko uzupełnia syrop klonowy. Choć może niepozornie wygląda, to smakuje dobrze.Składniki:1 gruszka1-2 jabłka75 g orzeszków pecan (ewentualnie włoskie)6 łyżek syropu klonowego175 g masła; miękkiego175 g drobnego cukru (ja dałam 100 g)3 jajka1 łyżeczka ekstraktu waniliowego175 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaGruszkę i jabłka obierz, usuń gniazda i pokrój w plasterki. Ułóż na dnie blaszki o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na owocach ułóż połówki orzechów. Wszystko polej 3 łyżkami syropu klonowego.W misce utrzyj masło z cukrem. Dalej ubijając dodawaj po jednym jajku, po każdym dobrze miksując. Na koniec wlej ekstrakt waniliowy. Masa będzie wyglądać jakby się zważyła, ale spokojnie - tak właśnie ma wyglądać.Do masy maślanej przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksuj.Wyłóż ciasto na wcześniej przygotowane owoce w blaszce. Piecz około 40 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostaw na kilka minut w blaszce do ostygnięcia.Następnie odwróć ciasto od góry spodem i wyłóż na talerz. Wierzch polej resztą syropu klonowego.SMACZNEGO!źródło: Apple, pear and pecan upside down cake