ßßß
przepis własnySkładniki: na kruche ciasto125g mąki pszennej100gr lodowatego masła1/2 łyżeczki soli1-2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego1 żółtkoSkładniki: na farsz1/2 bakłażana2 obrane ze skórki pomidory1/2 czerwonej papryki1/2 papryczki chili1/2 kostki sera fety125g startej mozzarelli lub innego żółtego sera1/2 pęczka zielonej pietruszkigarść świeżego oregano125ml śmietanki 30%3 jaja2 łyżki oliwy z oliweksól, pieprzPrzygotowanie:Do dużego naczynia wsypać mąkę, najlepiej przesianą przez sito, pokroić na kostki lodowate masło, wsypać sól, żółtko i jedną łyżkę jogurtu. Ciasto wyrabiać palcami jak kruszonkę, jeśli będzie zbyt zbite należy dodać jeszcze jedną łyżkę jogurtu. Wykonane ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220', blachę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać pokrojony w plastry bakłażan i paprykę pociętą na paski, oprószyć solą, skropić oliwą z oliwek i piec do miękkości. Pomidory i fetę pokroić w kostkę, pietruszkę i oregano posiekać.Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość blaszki lub naczynia do tart, nakłuć widelcem i piec 10 minut, następnie schłodzić i na wierzch układać bakłażan w plastrach, paprykę, pomidory oraz kostki fety. Posypać wszystko posiekaną pietruszką. Jaja roztrzepać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem, dodać startą mozzarellę lub inny żółty ser i zalać wierzch, posypać pokrojoną ukośnie papryczkę chili i piec 30 minut.Smacznego :)