ßßß Cookit - przepis na Styryjska zupa krem z dyni

Styryjska zupa krem z dyni

nazwa

Wykonanie

Kolejna propozycja na jesienne popołudnie. Szybka, gęsta i pożywna zupa z chrupiącymi pestkami dyni i w mojej wersji z odrobiną fety.
Styryjska zupa pochodzi z Austrii. Właśnie stamtąd pochodzi ciemno zielony olej o intensywnym smaku, jest wyjątkowym przysmakiem w skali światowej a jego szczególną cechą jest orzechowy posmak i aromat, który uszlachetnia nie tylko zupy i sałatki, ale także sery i desery.
Producenci do wyprodukowania litra oleju zużywają 2,5kg pestek dyni co odpowiada mniej więcej 30 dyniom- wyczytane z miesięcznika "kuchnia"
bo i zupa zaproponowana przez najnowszy numer.
Zapraszam do przepisu.
"kuchnia nr 11"
Składniki:
1 cebula
kilka ząbków czosnku
40g masła
1/2 kg dyni
3/4 l wody lub bulionu
sól
kminek
słodka śmietanka
olej z pestek dyni użyłam 2 łyżek
świeże zioła
uprażone pestki dyni
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek siekamy i szklimy na maśle.
Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i lekko dusimy,
doprawiając sproszkowaną słodką papryką.
Zalewamy bulionem i gotujemy aż dynia zmięknie.
Zupę miksujemy, doprawiamy solą oraz kminkiem.
Przed podaniem polewamy kapka śmietany i olejem z pestek dyni,
posypujemy ziołami i uprażonymi pestkami dyni.
Na wierzch dodałam fetę.
Smacznego!
Przepis bierze udział w konkursie
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2011/10/styryjska-zupa-krem-z-dyni.html