Wykonanie
Dynia jest bardzo wdzięcznym produktem w kuchni. Można z jej dodatkiem zrobić praktycznie każde danie, łącznie z
ciastem. Sama w smaku jest bardzo delikatna, niektórzy powiedzą mdława. Przyjmie za to każdy smak, dlatego można ją doprawić na wiele ulubionych sposobów.
DYNIA przywędrowala do Europy wraz z Kolumbem z tropikalnej Ameryki, gdzie dotąd rosła dziko, tak jak i pokrewne jej gatunki.Jest niskokaloryczna. 100 g dyni to zaledwie 15 kcal. Bogata w
białko, A, C, żelazo, magnez, wapń, fosfor, potas, witaminy z grupy B i sporo witaminy E. Zawiera bardzo duże ilości karetonoidów, a im bardziej
pomarańczowy ma miąższ, tym wiekszą ich zawartość.Poza smacznym miąższem,
pestki dyni są równie wartościowe. Zawierają niemal komplet witamin, lecytynę, mnóstwo
soli mineralnych: duże ilości cynku, miedzi, manganu, selenu, fosforanów. Posiadają 37,5 %
oleju zwanego cucurbitasterolem.
Dynia wzmacnia odporność, reguluje pracę jelit, odkwasza organizm i bardzo wspomaga nasz wzrok. Dzięki zawartości kurkubitacyny - substancji silnie toksycznej dla robaków i drobnoustrojów, ale bezpiecznej dla człowieka
pestki dyni stosuje się przeciw pasożytom przewodu pokarmowego, także u dzieci. Jest lekkostrawna, bardzo dietetyczna i nie powoduje uczuleń. Dlatego można ją wprowadzić do żywienia niemowląt już od 6-go miesiąca życia.
Pestki dyni dzięki dużej zawartości cynku są doskonałym środkiem zapobiegawczym na problemy z prostatą i kłopoty trądzikowe z cerą .
Dynia gości u mnie w kuchni od wczesnej jesieni gdy tylko pierwsze egzemplarze pojawią się w sprzedaży, aż do wyczerpania zapasów w handlu. Wypróbowalam ją ze wszystkimi możliwymi dodatkam:
imbirem,
sokiem pomarańczowym,
jabłkiem itd. Uważam jednak, że
curry najlepiej komponuje się ze smakiem dyni. Zresztą wypróbujcie sami.
Składniki na 4 porcje:1/2 średniej dyni Hokkaido1
cebula1 ząbek
czosnku2 łyżki
oliwy2 łyżki pestek dyni1 łyżka
oleju z dyni
bulion około 1 l
sól,
pieprz z młynkaWykonanie:
Dynie umyć, pozbawić pestek, pokroić w dwucentymetrowe pasy, a następnie w kostę.
Dynia Hokkaido nie wymaga obierania. Kroimy ją ze skórką.W rondlu, w którym będziemy gotować zupę podsmażyć pokrojoną i obraną
cebulę z ząbkiem
czosnku. Gdy
cebula się zeszkli dodać pokrojoną w grubą kostkę
dynię, oprószyć
curry i posmażyć całość kilka minut. Podlać
bulionem, tak by sięgał kilka cm nad
dynię. Gotować około 20 minut. Gdy
dynia jest miękka zblendować całość na gładkie puree.
Pestki dyni podprażyć na suchej patelni.Do smaku dodać
sól i
pieprz. Na talerzu udekorować uprażonymi pestkami i skropić
olejem z pestek dyni.ŻYCZĘ SMACZNEGO!