Wykonanie
Dostałam cudowne
herbaty z magicznego sklepu z
herbatami - pięknie zapakowane, kuszą najpierw wyglądem, po otwarciu urzekają zapachem, a po zaparzeniu pozostaje tylko przymknąć oczy i oddać się rozkoszy powolnego sączenia wspaniałego płynu, bo ich smak po prostu zachwyca. Są dopracowane w każdym szczególe, idealne mieszanki, zbalansowane pod każdym względem.Zależało mi jednak, żeby wykorzystać
herbatę w sposób nietypowy, czyli użyć jej jako składnik potrawy. Przygotowałam
szynkę wieprzową duszoną w kremowym sosie na bazie zielonej
herbaty White Moon -
herbaty z wyraźnie wyczuwalną nutą
mleka, głebokiej w smaku, pięknie pachnącej.
Mięso dzięki całonocnemu marynowaniu w herbacie, duszone dodatkowo z jałowcem,
liściem laurowym, w sosie ze słodką
śmietanką i
masłem jest bardzo delikatne i miękkie. Jego smak jest tak niespotykany, że zastanawialiśmy się z mężem, czy ktoś nie mając
wiedzy co było w składnikach, jest w ogóle w stanie to odgadnąć :) Pyszności !Niedziela to dobry dzień na takie przyjemności :)Zachwyciłam się wspaniałymi
herbatami firmy Basilur Tea - gorąco je Wam polecam!



Składniki :0,5 kg
szynki wieprzowej2 łyżki
herbaty zielonej White Moon firmy Basilur Tea1 płaska łyżka
soli3-4 ziarna jałowca1
cebula2 ząbki
czosnku2
liście laurowe1-1,5 szklanki
wody2-3 łyżki
masła0,5 szklanki słodkiej
śmietanki 30 %1 łyżeczka
maki pszennej2 łyżki
olejuPrzygotowanie :
Herbatę ucieram w moździerzu, by rozdrobnić duże liście. Umyte i osuszone
mięso kroję na 1-centymetrowe plastry, po czym nacieram je mieszanką
herbaty i
soli. Przekładam do naczynia, szczelnie zamykam i zostawiam na noc w lodówce.Następnego dnia lekko oczyszczam
mięso z mieszanki, przekładam je do brytfanki z rozgrzanym
olejem i obsmażam z obu stron na rumiano, po czym dodaję zmiażdżone ziarna jałowca,
liść laurowy, posiekaną drobno
cebulę i
czosnek, chwilę razem smażę. Dolewam
wodę, duszę pod przykryciem ok. godziny, by
mięso zmiękło. Następnie dodaję zimne
masło, duszę do momentu aż
mięso będzie zupełnie miękkie. Przed końcem duszenia dolewam
śmietankę wymieszaną z
mąką pszenną, zahartowaną wcześniej odrobiną gorącego sosu. Podaję z
ziemniakami puree i ulubioną surówką.Przepis autorski.









