ßßß Cookit - przepis na Türk Ekmek

Türk Ekmek

nazwa

Wykonanie

Ten chlebek zrobiłam na podstawie bułeczek tureckich znanych pod nazwą Gul poğaça . Ponieważ ciasta było ogromnie dużo a my aż tyle nie jadamy, wykorzystałam go do wypieku słodkiego warkocza z chałwowym nadzieniem, który nie odbiega smakiem od tradycyjnej chałki. Podjadałam ten smakołyk z pysznymi figami, które zrobiłam po podpatrzeniu na ostatnich warsztatach podjadając je i myśląc, że nikt nie widzi a jednak....na ich koniec Gavin Baxter przyniósł mi ich całą miseczkę...uśmiałam się i skosztowałam :)
Składniki:
Składniki na ciasto: ( użyłam połowę porcji )
4 szklanki mąki,
1/2 łyżki drożdży instant ( zamieniłam na świeże )
1 szklanka mleka,
1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
1/2 szklanki oleju roślinnego,
1 jajko + 1 żółtko,
1 łyżka cukru ( dałam 2 łyżki cukru + 1 łyżeczkę cynamonu )
1/2 łyżeczki soli ( pominęłam )
Przygotowanie ciasta :
Mleko podgrzać (musi być ciepłe, ale nie gorące) i wymieszać z jogurtem, cukrem i drożdżami. Odstawić na 10 minut. Jajko roztrzepać i wymieszać z olejem. Mąkę przesiać i dodać sól. Powoli wlewać rozczyn drożdżowy oraz jajko z olejem, zagniatając ciasto. Ciasto wyłożyć na stolnicę i wyrabiać przynajmniej 10 minut, aż będzie jednolite, lśniące i będzie odchodzić od rąk. Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Składniki na nadzienie:
100g sezamu
3 łyżki miodu leśnego
garść siekanych orzeszków laskowych + pistacje
Przygotowanie nadzienia:
Sezam uprażyć przez 2 minuty, schłodzić i zmielić w młynku. Następnie posiekać orzeszki z pistacjami. Do sezamu dodać miód i wymieszać, na koniec dodać posiekane orzeszki, przemieszać jeszcze raz i odstawić.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować owalnie, na środku ułożyć całe nadzienie, ponacinać ciasto ukośnie i nakładać jeden pasek na drugi na przemian aż powstanie chlebek. Posmarować wierzch jajkiem wymieszanym z wodą, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do wypieków i piec w nagrzanym piekarniku do 200' około 20 minut. Podawać z masłem, konfiturą lub tak jak ja z pysznymi miodowymi figami.
Smacznego :)
Dodaję do akcji:
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2012/10/turk-ekmek.html