ßßß
Nie ma jesieni bez cynamonu i nie ma też jesieni bez drożdżowego. Dziś postanowiłem połączyć oba te tematy i okrasić idealną słodyczą lukru. Są delikatne, aromatyczne, puszyste i takie miękkie, że aż nie można się od nich oderwać i skończyć na jednym. Jednak nawet jesień ma swoje pozytywne strony :Dnadzienie:4 łyżeczki cukru1 łyżeczka cynamonuciasto (10 sztuk):2 szklanki mąki2 łyżki cukru3 łyżki oleju1/2 szklanki mleka7 g drożdży instantkilka łyżek mioduMleko połączyć z olejem i lekko podgrzać. Przelać do misy miksera, dodać drożdże oraz cukier, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. Do rozczynu dodawać stopniowo mąkę cały czas mieszając przy pomocy łyżki. Kiedy masa będzie gęsta miksować mikserem z hakami. Pod koniec dodać niedużą ilość oleju i zagnieść rękami do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Ciasto pozostawić w misie miksera, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokątny placek, posmarować miodem i oprószyć mieszanką cukru i cynamonu. Całość zawinąć w rulon i kroić w grube plastry. Rollsy układać pionowo na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Całość piec w 180 ° C przez 25 minut. Podawać polane lukrem lub oprószone cukrem pudrem.Smacznego! :)
