Wykonanie

Nie ma jesieni bez
cynamonu i nie ma też jesieni bez
drożdżowego. Dziś postanowiłem połączyć oba te tematy i okrasić idealną
słodyczą lukru. Są delikatne, aromatyczne, puszyste i takie miękkie, że aż nie można się od nich oderwać i skończyć na jednym. Jednak nawet jesień ma swoje pozytywne strony :Dnadzienie:4 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
cynamonuciasto (10 sztuk):2 szklanki
mąki2 łyżki
cukru3 łyżki
oleju1/2 szklanki
mleka7 g
drożdży instantkilka łyżek
mioduMleko połączyć z
olejem i lekko podgrzać. Przelać do misy miksera, dodać
drożdże oraz
cukier, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. Do rozczynu dodawać stopniowo
mąkę cały czas mieszając przy pomocy łyżki. Kiedy masa będzie gęsta miksować mikserem z hakami. Pod koniec dodać niedużą ilość
oleju i zagnieść rękami do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Ciasto pozostawić w misie miksera, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokątny placek, posmarować
miodem i oprószyć mieszanką
cukru i
cynamonu. Całość zawinąć w rulon i kroić w grube plastry. Rollsy układać pionowo na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Całość piec w 180 ° C przez 25 minut. Podawać polane lukrem lub oprószone
cukrem pudrem.Smacznego! :)

