ßßß Cookit - przepis na Złota zupa...czyli z fasoli Mung.

Złota zupa...czyli z fasoli Mung.

nazwa

Wykonanie

Pierwsza próba z Mung i jak bardzo pozytywnie zaskakująca!
Zupa rewelacyjna, pięknie pachnie, ładnie wygląda mimo rozgotowanej fasolki...
po prostu pycha!
Nie wiedziałam nawet, że owa fasolka przywędrowała do nas z Indii, i że jest to złoty cud natury.
Jest bogatym źródłem błonnika, białka, witaminy B9, manganu i magnezu.
W fasoli mung znajdziemy ponadto fosfor, żelazo, miedź, potas, cynk, selen, wapń oraz witaminy B1, B2, B1, B6, K, E, C i A.
Dieta zawierająca fasolę mung korzystnie wpływa przede wszystkim na funkcjonowanie systemu nerwowego,
a to za sprawą wysokiej zawartości kwasu foliowego(witamina B9), manganu i magnezu.
Po fasolkę warto więc sięgać w stresie i napięciu psychicznym, a z uwagi na bogactwo kwasu foliowego także przed i w trakcie ciąży.
Zalecane dla wszystkich ciężarnych blogerek :-))
Wyczytałam, że badania przeprowadzone na zwierzętach laboratoryjnych sugerują, że spożywanie fasoli mung może obniżać ciśnienie oraz poziom cukru i cholesterolu. Złoty środek znalazł również zastosowanie w kosmetyce jako składnik przeciwko podrażnianiu :-) gdzie można zakupić taki krem? kto wie niech poleci!
A zupę swoją drogą gotujcie przynajmniej raz w tygodniu!
Zapraszam.
mojego przepisu
Składniki: na 6 osób
250g fasoli mung
1,5l wywaru z warzyw
1 łyżka kurkumy
1 łyżka curry w proszku
1 łyżeczka zmiażdżonych nasion kolendry
1 łyżeczka kozieradki w ziarenkach
1 mały por
2 marchewki
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka grubo pociętej czerwonej papryczki chili
Przygotowanie:
Zagotować wcześniej przygotowany wywar z warzyw.
Wsypać całą fasolkę mung i zmniejszyć ogień do minimalnego.
Dodać wszystkie przyprawy + papryczkę+zmiażdżony czosnek
Na tarce o dużych oczkach zetrzeć cebulę i marchew.
Por pociąć na plasterki i poddusić na jednej łyżce masła.
Jeśli fasolka zaczęła się rozgotowywać (u mnie trwało to bez namoczenia jakieś 20-30 minut)
dodać marchewkę z cebulką, poczekać aż się zagotuję i dołożyć zeszklonego na maśle pora.
Podawać gorącą, można na środku zrobić kleksa z jogurtu naturalnego.
Smacznego!
Dodaję do akcji:
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2012/01/zota-zupa-czyli-z-fasoli-mung.html