ßßß
Pierogi z mięsem polane cebulką i wędzonym boczkiemmojego przepisuSkładniki na ciasto: 36 szt3 szkl mąki pszennej + do podsypaniałyżeczka soligorąca woda- ilość w zależności od rodzaju mąki, u mnie ok 3/4szklankiłyżka oliwy z oliwekSkładniki na farsz:250g mięsa od szynki200g karkówki1 ugotowana marchew5 średnich pieczarek1 cebula3 ząbki czosnku1 mała kromka chlebapieprz, sól, majeranek,pieprz cayennówPrzygotowanie:Mięso dzień wcześniej ugotować bez soli.Kolejnego dnia zmielić wszystkie składniki w maszynce,dobrze je wymieszać dodając przyprawy.Odstawić na 2 godziny do lodówki do czasu aż farsz nabierze aromatu.Rozwałkować wcześniej przygotowane ciasto na cienki placek i wykrawać średniej wielkości koła.Na każdym rozłożyć po kopiastej łyżeczce farszua następnie zlepiać.Zagotować wodę w dużym garnku, posolić i wrzucać partiami pierożki,gotując 5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch.Smacznego!* Pierogowe serce wrzuciłam na gorący olej dosłownie na 30 sekund
Dodaję do akcji: