Wykonanie
Kolej na gryczany placek w wersji wytrawnej ... tym razem
mleko kokosowe zastąpiłam
wodą ale można
mlekiem sojowym. Konsystencją się nie różni, jedynie smakiem bo nie wyczuwam słodkości placka. Placek do tatara powinien być w temperaturze pokojowej, nie powinien być ciepły w każdym razie.Tatar orientalny to tatar z dodatkami takimi jak
sos sojowy,
olej sezamowy czy
kolendra, bardzo lubię i bardzo mi smakował! Idealna przystawka i idealny lekki obiad.

przepis własnySkładniki: na gryczane placki200g
mąki gryczanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia250 ml
wodyszczypta
soli2 łyżki
oliwy słonecznikowej
Mąkę gryczaną połączyć z
mlekiem,
proszkiem do pieczenia,
solą i
oliwą. Zmiksować na jednolitą masę.Rozgrzać maksymalnie patelnie, wlać pół łyżeczki
oliwy i wylać około
trzech łyżek masy gryczanej ( u mnie mała patelnia ) smażyć placuszki do wyczerpania masy.Składniki: na tatara orientalnego200g
mięsa wołowego2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
oleju sezamowego2 łyżeczki zimnej
wody mineralnej ( niegazowanej )2
szalotki drobno pokrojone
chili drobno pokrojone
ogórek konserwowy drobno pokrojonyłyżeczka
kaparów posiekanych
kolendra do dekoracjiPrzygotować dodatki, bardzo drobno posiekać
szalotkę,
chili,
ogórka,
kapary przekroić na połówki.
Mięso drobno posiekać lub zemleć w maszynce ( ja tak zrobiłam ) przełożyć do miseczki, dodać
wodę. Wymieszać i uformować dwie porcje na gryczanym placku.
Mięso posypać dużą ilością świeżo mielonego
czarnego pieprzu, obok ułożyć dodatki, w środek wbić
żółtko, wierzch posypać jeszcze jedną dawką
pieprzu, rzucić listki świeżej
kolendry i natychmiast podawać.Smacznego!
