ßßß Cookit - przepis na Gryczany placek z tatarem orientalnym

Gryczany placek z tatarem orientalnym

nazwa

Wykonanie

Kolej na gryczany placek w wersji wytrawnej ... tym razem mleko kokosowe zastąpiłam wodą ale można mlekiem sojowym. Konsystencją się nie różni, jedynie smakiem bo nie wyczuwam słodkości placka. Placek do tatara powinien być w temperaturze pokojowej, nie powinien być ciepły w każdym razie.
Tatar orientalny to tatar z dodatkami takimi jak sos sojowy, olej sezamowy czy kolendra, bardzo lubię i bardzo mi smakował! Idealna przystawka i idealny lekki obiad.
przepis własny
Składniki: na gryczane placki
200g mąki gryczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml wody
szczypta soli
2 łyżki oliwy słonecznikowej
Mąkę gryczaną połączyć z mlekiem, proszkiem do pieczenia, solą i oliwą. Zmiksować na jednolitą masę.
Rozgrzać maksymalnie patelnie, wlać pół łyżeczki oliwy i wylać około trzech łyżek masy gryczanej ( u mnie mała patelnia ) smażyć placuszki do wyczerpania masy.
Składniki: na tatara orientalnego
200g mięsa wołowego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżeczki zimnej wody mineralnej ( niegazowanej )
2 szalotki drobno pokrojone
chili drobno pokrojone
ogórek konserwowy drobno pokrojony
łyżeczka kaparów posiekanych
kolendra do dekoracji
Przygotować dodatki, bardzo drobno posiekać szalotkę, chili, ogórka, kapary przekroić na połówki. Mięso drobno posiekać lub zemleć w maszynce ( ja tak zrobiłam ) przełożyć do miseczki, dodać wodę. Wymieszać i uformować dwie porcje na gryczanym placku. Mięso posypać dużą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu, obok ułożyć dodatki, w środek wbić żółtko, wierzch posypać jeszcze jedną dawką pieprzu, rzucić listki świeżej kolendry i natychmiast podawać.Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2015/02/gryczany-placek-z-tatarem-orientalnym.html