Wykonanie
Carpaccio z surowej,
młodej wołowiny można doprawić na wiele sposobów; mój dzisiejszy sposób wydaje mi się dość klasyczny, poszaleję ze
smakami następnym razem :) Tak czy siak - przekąska delikatesowa ;)
Składniki ( podaję na osobę):10 g. cieniutko pokrojonej,
młodej, oczyszczonej z błonek
wołowiny2
młode szalotki5-6
kaparów2-3 listki
szczypiorkuSos :1 łyżeczka
musztardy sarepskiej1 łyżeczka kremowego
octu balsamico1 łyżka
oliwyszczypta
soliduża szczypta
chili w płatkach2 łyżki lekko gazowanej
wody mineralnej+
oliwa do bezpośredniego polania carpaccioPrzygotowanie:
Mięso delikatnie rozwałkowuję jak najcieniej na posmarowanym
oliwą blacie, za pomocą noża ostrożnie przenoszę i rozkładam na płaskim, dużym talerzu.
Szalotki kroję w cieniutkie plasterki i rozkładam na
mięsie, podobnie
kapary i posiekany drobniutko
szczypiorek. Składniki sosu mieszam energicznie w zakręconym słoiczku, po czym ozdobnie wylewam go na ułożone plastry
wołowiny. Całość dodatkowo polewam
oliwą.Podaję z
ciemnym pieczywem.Przepis autorski.