Wykonanie
Składniki
Ziemniaki młode - 1 kg
Cebula szalotka - 2 - 3 szt
Szczypior duży - 0,5 pęczka
Koper - 1 pęczek
Muszarda - 2 łyżki
Cukier - 2 łyżki
Ocet - 1 łyżka
Sól i
pieprz - do smaku
Sałatka ziemniaczana zwana również kartoffelsalat, idealnie pasuje do dań z grilla. Na początku
ziemniaki gotujemy w mundurkach i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy je w "połówki".
Cebulkę kroimy w plastry, dodajemy do niej
cukier i
ocet, a następnie ją ugniatamy aby zrobiła się miękka i słodka.
Szczypior drobno kroimy dokładamy do
cebulki.

Całość mieszamy i dodajemy do
ziemniaków wraz z pokrojonym
koperkiem,
majonezem (domowej roboty),
musztardą,
solą i
pieprzem.

Po raz kolejny mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Jest to sycąca
sałatka bawarska, w każdym landzie przygotowywana w inny sposób, najczęściej serwowana z pieczonym i grillowanym mięsiwem czy sznyclem.

SMACZNEGO !