Wykonanie
Dawno nie było u mnie dań tureckich. Mam nadzieję, że uda mi się to nadrobić. Ostatnio byłam znów na plotkach u mojej tureckiej przyjaciółki i mam dla Was rewelacyjną, bardzo szybką
sałatkę. Turcy jedzą ją jako samodzielne danie, ale można podawać ją zamiast
ziemniaków lub
ryżu do różnych dań warzywnych.
Sałatka jest pyszna i oczywiście wegańska. Zapraszam Was do wypróbowania. Niedługo
będę znów miała dla Was coś megapysznego z kuchni tureckiej, zaglądajcie!10 łyżek drobnego bulgurumały pęczek gładkiej
pietruszki (wziąć tylko listki)sok z jednej
cytrynynieco
szalotki (
szczypioru)nieco
oliwy z oliweknieco
przecieru pomidorowegosólchilliBulgur zalać wrzątkiem.
Wody powinno być tylko tyle, aby pokryła bulgur, nie więcej. Przykryć i pozostawić do ostudzenia. Do ostudzonego bulguru dodać pokrojoną
pietruszkę,
szalotkę,
sok z cytryny i pozostałe składniki. Przyprawić i dokładnie wymieszać.