Wykonanie
Błyskawiczne danie z
zielonych szparagów.
Szalotka z
solą to znakomity dodatek. I jeszcze
chili i
oliwa. Mniam!przepis oryginalny tutaj
składniki500g
zielonych szparagów1 mała
szalotka1 suszone czerwone
chili lub 1/2 łyżeczki
płatków chili (ile kto lubi)1
cytrynaPrzygotować
szparagi. Umyć
szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce obciąć. Można też końce odłamać, co jest chyba najlepszą metodą, gdyż
szparagi przełamują się w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część.
Zielonych szparagów nie obieramy! Następnie cieniutko pokroić
szalotkę, połączyć ją z dużą szczyptą
soli. Wymieszać - rozetrzeć - palcami, i odstawić.Rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu. Dodać łyżkę
oliwy z oliwek, a następnie wrzucić na patelnię
szparagi. Doprawić
solą i smażyć , aż będą ugotowane ale nadal chrupiące, 3 do 5 minut.Ułożyć
szparagi na talerzu. Zmiażdżyć suszone
chili na drobne kawałki, a następnie wymieszać z
szalotką i posypać tą mieszaniną
szparagi. Lekko posolić, można polać
oliwą, podawać z ćwiartkami
cytryny. Smacznego!