Wykonanie
Ostatnio troszkę opuściłam się w prowadzeniu bloga i dodawaniu nowych przepisów, ale już to nadrabiam. Mam nadzieję, że w najbliższym czasie uda mi się dodać kilka ciekawych przepisów. Na początek, ponieważ mamy poniedziałek, coś lekkiego, dietetycznego, a zarazem bardzo smacznego -
sałatka z
awokado z
tuńczykiem podana w połówkach tego fantastycznego
owocu.
Składniki :1 dojrzałe
awokado1 puszka
tuńczyka w zalewie1 mała
szalotka drobniutko pokrojonałyżka
oliwy z oliwek extra virginszczypta
płatków chilisok z połowy
cytrynysól,
pieprzPrzygotowanie :
Awokado przekroić na pół i delikatnie wydrążyć, aby nie uszkodzić skórki. Miąższ przełożyć do miseczki, skropić
sokiem z cytryny i ugnieść widelcem. Dodać odsączonego
tuńczyka,
szalotkę, doprawić
oliwą,
płatkami chili,
solą i
pieprzem, polać pozostałą częścią
soku z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku. Masę przełożyć do wydrążonych połówek
awokado i tak podawać. Można jeść samo lub nakładać na tortillę - smakuje wybornie!
Smacznego !