Wykonanie
Podpłomyki to rodzaj prymitywnego
pieczywa w postaci
malego placka.Podstawowymi składnikami są
woda,
mąka i
sól.Ja zrobiłam podpłomyki z
mąki z
ciecierzycy. To moje pierwsze podejście do tego wypieku więc pierwsze placuszki odbiegały ksztaltem od ideału, ale już kolejne wyszły ładne i kształtne.

Składniki (mała porcja):- 1/2 szklanki
mąki z
ciecierzycy- 1/2 szklanki
wody- 1/4 łyzeczki
proszku do pieczenia bg-
sól-
pieprz- szczypta
chili w proszku-
oliwa do pieczeniaW miseczce łączymy suche składniki, dodajemy
wodę i dokladnie mieszamy trzepaczką lub mikserem.Pieczemy z obu stron na patelni wysmarowanej
oliwą.Podpłomyki można podawać np na słodko z
miodem,
dżemem lub sosem na wytrwanie.

