ßßß
Placek z ciecierzycy to przepis, który wyhaczyłam w książce Bottari Cristiny "MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska". Nie dosyć, że był banalnie prosty i składał się zaledwie z kilku składników, to najbardziej ucieszyła mnie obecność mąki z ciecierzycy. Pierwszy raz używałam tej mąki i już dziś mogę powiedzieć, że nie ostatni:)Placek jest pyszny na ciepło, ale i na zimno sprawdzi się jako baza do kanapek:) Ja przegryzałam go z dwoma przysmakami: sosem pomidorowo-orzechowym i hummusem. Polecam!:)
Składniki (2 placki o średnicy 27cm):200g mąki z ciecierzycy5 łyżek oliwy z oliwek + 1łyżka na posmarowanie foremki0,75l wodygarść startego parmezanuok 1 łyżeczki soli2 szczypty pieprzu
Przygotowanie:Do miski wlej wodę i dodawaj stopniowo mąkę, cały czas mieszając. Na sam koniec dodaj oliwę, sól i pieprz. Odstaw masę na ok 30min, a w tym czasie nagrzej piekarnik do 220*. Blaszkę do pieczenia wysmaruj oliwą (u mnie blacha do tarty o średnicy 27cm).Po 30min wylej ciasto na blachę, włóż do piekarnika i piecz do momentu, aż na wierzchu powstanie chrupiąca skórka (u mnie ok 45min). 5 minut przed wyjęciem posyp startym parmezanem.Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej, sam placek bądź w zestawieniu z przeróżnymi dodatkami.Smacznego:)