Wykonanie

Placek z
ciecierzycy to przepis, który wyhaczyłam w książce Bottari Cristiny "MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska". Nie dosyć, że był banalnie prosty i składał się zaledwie z kilku składników, to najbardziej ucieszyła mnie obecność
mąki z
ciecierzycy. Pierwszy raz używałam tej
mąki i już dziś
mogę powiedzieć, że nie ostatni:)Placek jest pyszny na ciepło, ale i na zimno sprawdzi się jako baza do kanapek:) Ja przegryzałam go z dwoma przysmakami:
sosem pomidorowo-
orzechowym i hummusem. Polecam!:)

Składniki (2 placki o średnicy 27cm):200g
mąki z
ciecierzycy5 łyżek
oliwy z oliwek + 1łyżka na posmarowanie foremki0,75l
wodygarść startego
parmezanuok 1 łyżeczki
soli2 szczypty
pieprzu
Przygotowanie:Do miski wlej
wodę i dodawaj stopniowo
mąkę, cały czas mieszając. Na sam koniec dodaj
oliwę,
sól i
pieprz. Odstaw masę na ok 30min, a w tym czasie nagrzej piekarnik do 220*. Blaszkę do pieczenia wysmaruj
oliwą (u mnie blacha do tarty o średnicy 27cm).Po 30min wylej ciasto na blachę, włóż do piekarnika i piecz do momentu, aż na wierzchu powstanie chrupiąca skórka (u mnie ok 45min). 5 minut przed wyjęciem posyp startym
parmezanem.Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej, sam placek bądź w zestawieniu z przeróżnymi dodatkami.Smacznego:)