ßßß Cookit - przepis na Gołąbki z kaszą gryczaną

Gołąbki z kaszą gryczaną

nazwa

Wykonanie

Domowy obiad nigdy nie jest zły tym bardziej gdy jest długo wyczekiwany... tym razem w gołąbku zagościła kasza zdrowa nasza a konkretniej gryczana, która moim skromnym zdaniem świetnie nadaje się do kapuścianego zawijasa:) nie będę Was kłamać, że to gołąbki wegetariańskie, niestety nie, nie przeszłyby u mnie kiedy robię je tak rzadko ale te mięsne są równie pyszne bo z dużą ilością kaszy i warzyw:) Można je urozmaicać różnymi dodatkami np świetne są z dodatkiem suszonych grzybów, które doskonale podkreślają smak i zapach kaszy ... szkoda, że tak mało jej spożywamy, bo przecież zdrowa jest, warto po nią sięgać a ja mam na nią już kilka pomysłów :)
przepis własny
Składniki:
główka kapusty włoskiej
1/2kg mięsa mielonego od szynki
2 marchwie
mały seler
cebula
3 ząbki czosnku
por
pęczek natki pietruszki
300g kaszy gryczanej ( użyłam firmy Kupiec )
sól, pieprz, papryczka chili
W dużym garnku zagotowałam osoloną wodę. Kapustę okroiłam wokół kapuścianego głąba i usunęłam kolejno liście, które partiami wkładałam do wrzącej wody grubszą stroną liścia. Po kilkunastu sekundach wyciągnęłam liście i zanurzyłam je w zimnej wodzie by nie straciły koloru, usunęłam zgrubienia na liściach i odstawiłam. Przygotowałam farsz: wszystkie warzywa starłam na drobnej tarce, cebulę oraz czosnek zmiksowałam na pulpę, pietruszkę drobno posiekałam i wszystko wrzuciłam do mielonego mięsa. Kaszę ugotowałam według przepisu na opakowaniu, odcedziłam i odstawiłam do ostygnięcia by nie sparzyć mięsa. Gdy kasza była dostatecznie zimna dodałam ja do naczynia z resztą składników i dobrze wymieszałam, doprawiłam do smaku ( według uznania ) moje gołąbki są zazwyczaj pikantne :) Rozłożyłam liść na suchej desce, na brzegu ułożyłam farsz i zwinęłam w rulon zakładając do środka boku liścia. Tak postąpiłam z wszystkimi gołąbkami, następnie rozgrzałam na patelni roślinny olej i partiami obsmażyłam gołąbki z obu stron. Można konsumować po obsmażeniu na złocisty kolor z pieczywem lub też przygotować dobry pomidorowy sos :)
Smacznego:)
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2013/11/goabki-z-kasza-gryczana-czyli-krolowa.html