Wykonanie
ZAPIEKANKA KALAFIOROWAPonoć inspiruje ludzi :) Ci " Ludzie" też i mnie... ;) Zwłaszcza, jeśli to Królowie...I zapodają Królewskie Przysmaki. Przepis cudownie szybki, lekkostrawny, tani i smaczny. Wymyślony przez Króla z równolatkiem (jeden dzień różnicy;) mojego Szkraba...Na dowód, że można i z dzieckiem i po królewsku. No i jak tu nie wierzyć w Monarchie?...Zwłaszcza Kulinarną;)Składniki: (ja robiłam mniej więcej z 2/3 porcji na 2 osoby):

500g
kalafiora600g
mięsa mielonego1 drobno pokrojona
cebula2 ząbki
czosnku1 mały pęczek
natki pietruszkisól,
pieprzwersja po roku ;) - założyła jeszcze 2 łyżki
oliwy z oliwek, którą wysmarowałam naczynie żaroodporne
Kalafior ugotować na parze i zmiksować na puree. Następnie zmiksować
mięso z
cebulą,
pietruszką,
czosnkiem,
solą i
pieprzem.

W naczyniu żaroodpornym (dobrze jest je wysmarować
oliwą z oliwek - lub do miksowania dodać 2 łyżeczki) ułożyć
mięso, a na nim zmiksowanego
kalafiora. Piec w temperaturze 180'c około 45 min. Smaczności !!!
