Wykonanie
Zapomniałam..zapomniałam..zapomniałam! Czy każdego roku
będę zapominać? pewnie tak, bo już tak mam..nigdy nie wiem kiedy kto ma urodziny więc blogu jedyny najdroższy wybacz mi :)... życzę Ci w każdym razie byś rósł w oczach pysznymi pomysłami i wspinał się wysoko, wysoko do góry:) A dla Was
drodzy czytelnicy mam przepis na bardzo pyszny torcik
malinowo czekoladowy, dla którego warto zgrzeszyć:) Dziękuję Wam wszystkim, że jesteście ze mną, że wierzycie w moje umiejętności, że polecacie, że bierzecie udział we wspólnym
śniadaniowym wypiekaniu i że ciągle widzę tam nowe twarze! Bardzo,bardzo Wam dziękuję :) Przepis poniżej jest na duży tort (rant 25cm) i dwa blaty
biszkoptowe które należy nasączyć
syropem, szczególnie ten w środku obficie! Przy dużym torcie przekładam krem z musem warstwowo ale zawsze
czekoladę daję na dno i boki, ponieważ jest stabilniejsza ( mus z
malin jest delikatny i puszysty )
Biszkopt proponuję wykonać z połowy składników :) To do dzieła...polecam tort na Wielkanoc :)
Torcik
malinowo czekoladowyprzepis z książki Dessert bookSkładniki: na
biszkopt klikSkładniki: na
syrop300g
cukru60g
wody100ml
whiskyZ
cukru i
wody zrobić
syrop do którego następnie dodać
alkohol i odstawić do przestygnięcia.Składniki: na mus malinowy300g
pure z
malin bez pestek60g
cukru60g
mleka14g
żelatyny w listkach200g
śmietany 36%sok z jednej
cytryny100ml malinówki
Żelatynę zamoczyć w zimnej wodzie.
Pure z
malin +
cukier +
mleko należy przełożyć do większego naczynia, które postawić na garnku z gotującą się
wodą. Gdy
pure będzie gorące a
cukier się rozpuści można włożyć namoczoną
żelatynę i dobrze wymieszać. Do miski włożyć kostki
lodu, które zalać zimną
wodą i przełożyć naczynie z
pure malinowym do miski z
lodem. W tym czasie ubić
śmietanę na 80% czyli ma być nieco luźna i odstawić. Gdy
pure jest schłodzone dodać
sok z cytryny oraz malinówkę i wmieszać
śmietankę. Ponownie przełożyć do miski z
lodem i odczekać aż zacznie gęstnieć. Przygotować
krem czekoladowy.Składniki: na
krem czekoladowy10
żółtek300g
cukru300g
śmietanki540g
czekolady 72%1100l
śmietanki 36%Najpierw ubijamy
śmietankę na 80% i odstawiamy.
Cukier wsypać do szerokiego, suchego garnka i spalić na karmel, gdy już będzie płynny o barwie karmelu dodać podgrzaną lekko
śmietankę i poruszać kilka
razy garnkiem by rozprowadzić masę po całości. Przelać odrobinę masy do rozbełtanych
żółtek by je zahartować, rozmieszać i przelać do garnka z masą karmelową. Podgrzewać całość na małym ogniu przez około 4 minuty. Przekładamy masę karmelową do misy miksera i ubijamy aż ostygnie i powstanie z niej masa krówkowa. W czasie ubijania się
krówki, topimy
czekoladę w kąpieli
wodnej. Gdy nasza
krówka jest gotowa przekładamy ją do dużej miski, dodajemy stopioną jeszcze ciepłą
czekoladę i mieszamy rózgą do połączenia się składników. Następnie dodajemy w
trzech turach ubitą
śmietankę i roztrzepujemy rózgą pierwsze dwie tury, ostatnią trzecią staramy się wmieszać szpatułką by powstały tz "dziury" w kremie...oznacza to, że krem został napowietrzony i będzie bardzo delikatny i nie zbity! Uwaga!!! krem szybko zastyga!Przekładamy cienką warstwę kremu na dno rantu wyłożonego papierem do wypieków, następnie szpatułką rozsmarowujemy boki rantu i chłodzimy w lodówce. Po schłodzeniu wylewamy środek musem
malinowym i wciskamy w niego wykrojony okrąg z
czekoladowego biszkoptu. Tort mrozimy przez noc, tak o wiele łatwiej będzie nam się ściągało rant ale jeśli nie chcecie mrozić to możecie dobrze schłodzić około 30 minut i postępować zgodnie z dalszymi wskazówkami. Kolejnego dnia odwracamy tort do góry nogami i podgrzewamy rant by tort opadł w dół, zalewamy go wtedy
czekoladą i chłodzimy. Gdy
czekolada zastygnie podgrzewamy ponownie rant by zdjąć go już na stałe z
tortu, pozostawiamy w lodówce by odtajał i dekorujemy.Smacznego:)
Warstwowy tort wygląda tak :) poniżej w wersji
czekoladowo malinowo jagodowej :)))