Wykonanie
Musy są zdecydowanie pyszne!delikatne i rozpływające się w ustach:) idealne szczególnie w letnie, przyjemne dni. Deser poniżej jest wykonany z dwóch warstw
smakowych jednak z jednego podstawowego przepisu... jeśli z niego skorzystacie, od razu napiszę, że proporcje
biszkoptu należy zmniejszyć o połowę czyli upiec z 6 jaj...
biszkopt można mrozić, nawet po odmrożeniu jest zdecydowanie lepszy, wilgotniejszy co sprawia, że
torty nie są suche więc gdy Wam zostanie
biszkopt a pewnie tak będzie, poporcjujcie go, spakujcie w folię spożywczą i zamroźcie...przyda się w nieoczekiwanej chwili jak nic!
inspiracja własnaSkładniki: na
biszkopt klik150g
pure z
malin bez pestek30g
cukru30g
mleka7g
żelatyny w listkach100g
śmietany 36%sok z jednej
cytryny50ml malinówki
Żelatynę zamoczyć w zimnej wodzie.
Pure z
malin +
cukier +
mleko należy przełożyć do większego naczynia, które postawić na garnku z gotującą się
wodą. Gdy
pure będzie gorące a
cukier się rozpuści można włożyć namoczoną
żelatynę i dobrze wymieszać. Do miski włożyć kostki
lodu, które zalać zimną
wodą i przełożyć naczynie z
pure malinowym do miski z
lodem. W tym czasie ubić
śmietanę na 80% czyli ma być nieco luźna i odstawić. Gdy
pure jest schłodzone dodać
sok z cytryny oraz malinówkę i wmieszać
śmietankę. Ponownie przełożyć do miski z
lodem i odczekać aż zacznie gęstnieć.Według przepisu powyżej przygotować mus z
czarnej porzeczki- proporcje o połowę mniejsze tylko na spód torcików.Na blaszkę wyłożyć papier do wypieków, umieścić na nim ranty o kształcie
łezki i wylać do połowy rantu mus malinowy, schłodzić a następnie na schłodzony mus wylać warstwę musu
porzeczkowego na który od razu nakładamy wycięty
biszkopt i dociskamy do środka. Chłodzimy lub mrozimy ( jest wtedy szybciej ), podgrzewamy palnikiem rant, wyciągamy go i przekładamy na talerzyki desery. Dekorujemy
owocami i ewentualnie kwiatami.