Wykonanie
Delikatna, rozpływająca się w ustachIdealnie smakuje z sosem
truskawkowym lub
malinowymIdealna jako deser na przyjęciaSkładniki (na 4 małe foremki)1 szklanka (250 ml)
śmietanki 36%1 szklanka (250 ml)
mleka 3,2%3 łyżki
cukru2 łyżeczki
żelatynylaska wanilii lub
cukier waniliowysos
truskawkowy lub malinowyPrzygotowanie:
Żelatynę wsypujemy do szklanki, zalewamy 3-4 łyżkami zimnego
mleka i odstawiamy, żeby
żelatyna napęczniała
Mleko oraz
śmietankę wlewamy do garnka i mieszamy. Dodajemy
cukier, mieszamy i zagotowujemy.
Laskę wanilii przekrawamy na pół i wkładamy do zagotowanego
mleka ze
śmietanką. Po kilku minutach wyjmujemy. Łyżeczką zeskrobujemy rdzeń. Mieszamy. Jeśli nie mamy
laski wanilii, to dodajemy
cukier waniliowyDo szklanki z
żelatyną wlewamy kilka łyżek gorącego
mleka ze
śmietanką i mieszamy, aż
żelatyna rozpuści się. Następnie całość wlewamy powoli do garnka z
mlekiem i
śmietanką i dokładnie rozprowadzamyPrzelewamy do małych foremek lub miseczek i studzimy. Wierzch przykrywamy folią i schładzamy w lodówce najlepiej całą nocDeser wyjmujemy z foremek, zanurzając je na chwilę w gorącej wodzie (ale nie za długo!). Wykładamy na talerzyki i polewamy sosem
owocowymSmacznego!Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u