Wykonanie
Składniki
Ciasto- 20 podłużnych
biszkoptów- 1
budyń waniliowy- ½ L
mleka- 500 ml
śmietanki 36%- 2 łyżki
cukru pudru- sok z ½
cytryny- 3 czubate łyżeczki
żelatyny- 3
gruszki- 20 dag
malinSyrop- szklanka
wody- ½ szklanki
cukru- ½ łyżeczki kwasku
cytrynowegoDrogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :)Z góry dziękuję.Wykonanie
Gruszki obrać, przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych.
Syrop zagotować, wrzucić połówki
gruszek, obgotować . Wyjąć z
syropu, osączyć, osuszyć , wystudzić i pokroić w małą kostkę.
Maliny umyć, osuszyć. Na obwodzie tortownicy o średnicy ok. 20 cm ustawić płotek z
biszkoptów przeciętych na wysokości 2 cm ponad brzeg tortownicy. Pozostałe kawałki
biszkoptów ułożyć na dnie tortownicy.
Budyń ugotować według przepisu.
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżeczkach gorącego
syropu. Dodać do budyniu, wymieszać i przestudzić. Gdy masa zacznie gęstnieć, ubić lekko trzepaczką. Ubić na sztywną pianę
śmietankę, dodać
cukier i
sok z cytryny. Delikatnie mieszając trzepaczką do budyniu dodać
bitą śmietanę. Gdy masa nieco zgęstnieje , wylać 1/3 masy na
biszkopty, ułożyć warstwę
malin ( zostawić kilka do dekoracji ).
Owoce przykryć 1/3 masy, ułożyć pokrojone
gruszki. Wyłożyć resztę masy, wyrównać powierzchnię, przykryć folią i wstawić na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem udekorować
malinamiUwaga – sprawdzona rada1) Ciasto świetnie smakuje również z
truskawkami zamiast
malinŻyczę smacznego.Komentarze oraz
lajki mile widziane :)