Wykonanie
Na kilku blogach widziałam przepis na tartę z
bananami i postanowiłam, że spróbuję ją zrobić :) Na każdym przedstawionym zdjęciu wyglądała rewelacyjnie, komentarze również potwierdzały, że jest pyszna. Myślę, że właśnie to przekonało mnie, żeby wypróbować coś nowego, a poza tym bardzo lubię próbować nowe przepisy. Troszkę pozmieniałam w przepisie, zamieniłam kilka składników. Zamienienie kilku składników wcale nie ujęło tarcie :) bardzo ciekawy i pyszny eksperyment :)Polecam przepis!SKŁADNIKI:Spód;400 g
ciastek HIT
czekoladowych80 g
masłaBudyń;1/3 szklanki
mąki ziemniaczanej1/3 szklanki
cukru5
żółtek0,5 litra
mleka75 g
masłaWypełnienie;4
banany1 duża
cytryna500 g
śmietanki 36%1 łyżka
cukru1,5 łyżeczki
żelatyny50 g
gorzkiej czekolady + 1 łyżka
mleka65 ml
wodyWYKONANIE:Spód:Ciasta pokruszyć drobno.Roztopić
masło i dodać do
ciastek. Ja miałam formę o średnicy 27 cm.Masę wykładamy do formy, dociskamy łyżką i układamy do formy na wysokość około 2 cm.Wkładamy do lodówki.
Budyń:W rondelku gotujemy
mleko. W osobnym naczyniu łączymy
mąkę ziemniaczaną,
cukier,
żółtka. Gdy
mleko się zagotuje dodajemy wymieszane wcześniej składniki. Mieszamy intensywnie, aż uzyskamy konsystencje budyniu. Odstawiamy na ostygnięcia.Do zimnego budyniu dodajemy miękkie
masło i mieszamy (można mikserem).Wykładamy na spód ciasta i wkładamy do lodówki.Wypełnienie:Kroimy
banany w kostkę i wyciskamy do nich
cytrynę, aby
banany zachowały swój naturalny kolor i miały lekko kwaśny smak.
Banany układamy na budyniu i wkładamy do lodówki.Rozpuszczamy
żelatynę w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystygnięcia.Ubijamy
śmietankę na sztywno, dodajemy
cukier i
żelatynę.Ubitą
śmietankę dajemy na tartę i wkładamy do lodówki.
Czekolada do dekoracji: Do rondelka dajemy
czekoladę,
mleko i rozpuszczamy. Ciepłą
czekoladą dekorujemy tartę
bananową.
Smacznego :)