Wykonanie
SkładnikiSpód:350 g
ciastek typu Oreo (lub Neo)75 g
masłaBudyń:1/3 szklanki (60 g)
mąki ziemniaczanej1/3 szklanki (60 g)
cukru5
żółtek500 ml
mlekaWypełnienie:3 - 4
bananysok z 1 - 2
cytryn400 g
śmietany 36%, bardzo zimnej1 łyżka
cukru1 i 1/2 łyżeczki
żelatyny (do
bitej śmietany)25 g
gorzkiej czekoladyPrzygotowanie
Budyń: W rondelku umieścić
mąkę ziemniaczaną,
cukier i
żółtka, wymieszać. Dodawać stopniowo
mleko mieszając. Postawić na ogniu i mieszając podgrzewać aż składniki się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Cały czas podgrzewać aż masa będzie gęstym
budyniem, na koniec zagotować. Podczas podgrzewania mieszać
budyń łyżką, pod koniec miksować mikserem lub energicznie mieszać rózgą (aby nie zrobiły się grudki). Odstawić z ognia i przełożyć do miski (tylko nie metalowej). Dokładnie ostudzić, wstawić do lodówki.Spód: Całe
ciasteczka dokładnie pokruszyć na proszek (najlepiej użyć do tego celu pojemnika blendera - rozdrabniacza, można też utłuc tłuczkiem w misce lub w woreczku).
Ciasteczka dokładnie połączyć z roztopionym
masłem, wyłożyć do tortownicy i wyłożyć nimi spód oraz około 2 - 3 cm
boków tortownicy (średnica około 24 cm), mocno uklepać łyżką, docisnąć. Wstawić do lodówki.Wypełnienie:
Banany pokroić na plasterki, włożyć do miski i dokładnie obtoczyć w
soku z cytryny. Na spód wyłożyć masę budyniową, następnie ułożyć
banany pojedynczą warstwą lekko wciskając je w masę (
banany mogą miejscami na siebie nachodzić). Wstawić do lodówki na czas przygotowania
bitej śmietany.
Bita śmietana:
Żelatynę wsypać do rondelka, wlać 1/4 szklanki
wody i wymieszać. Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając. Jak tylko
żelatyna całkowicie się rozpuści przelać ją do miseczki i ostudzić (najlepiej wstawić miseczkę do zimnej
wody). Zimną
śmietanę ubić na sztywno z 1 łyżką
cukru, pod koniec dodać letnią
żelatynę i jeszcze przez chwilę razem ubijać.
Śmietanę rozprowadzić po deserze i udekorować roztopioną
czekoladą (można ją wycisnąć przez woreczek z wyciętą malutką dziurką).WskazówkiSpód i
budyń można przygotować dzień wcześniej (na spód wyłożyć
budyń i w ten sposób przechować tartę do następnego dnia).