ßßß
Składniki na 8 porcji:Spód:300 g ciasteczek oreo80 g masła + do posmarowania tortownicyMasa budyniowa:1/2 litra mleka1/4 szklanki cukru1/2 szklanki mąki pszennej1/2 budyniu waniliowego1 żółtko1/2 kostki masła - 100 gszczypta soliDodatkowo:300 ml śmietany kremówki 30%2 łyżki cukru pudru1 łyżeczka żelatyny3 bananysok z 1/2 cytryny100 g gorzkiej czekoladytortownica o średnicy 21 cmSposób przygotowania:Spód:Ciasteczka oreo przełożyć do plastikowej torebki i zmiażdżyć za pomocą wałka. Masło przełożyć do rondla i stopić, następnie przelać do miski z ciasteczkami oreo i dokładnie wymieszać.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Przygotowaną masą wyłożyć dno oraz boki formy do pieczenia i piec nie dłużej niż 10 minut. Odstawić do przestygnięcia.Masa budyniowa:Do rondla wlać ¾ szklanki mleka, dodać masło, cukier i cukier wanilinowy a następnie podgrzewać na wolnym ogniu.Pozostałą ilość mleka przelać do miseczki, dodać mąkę oraz żółtko i dokładnie wymieszać, najlepiej za pomocą miksera.Kiedy mleko w rondlu zacznie wrzeć, przelać rozrobioną wcześniej masę, po czym ponownie doprowadzić do wrzenia stale mieszając.Gorącą masę budyniową przełożyć na upieczone ciasto.Wykończenie:Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wrzącej wody a następnie odstawić do namoczenia na około 5 minut.Śmietanę, cukier puder oraz żelatynę ubić na sztywno.Banany pokroić w plastry, polać wyciśniętym sokiem z cytryny a następnie ułożyć na masie budyniowej delikatnie je wciskając.Czekoladę przełożyć do żaroodpornej miski. Ustawić miskę nad rondelkiem z gotującą się na małym ogniu wodą i podgrzewać, aż czekolada się stopi.Za pomocą szprycy z końcówką do dekorowania tortów bądź zwykłej folii spożywczej z odciętym narożem ozdobić ciasto. Aby uzyskać efekt, taki jak na zdjęciu należy utworzyć na wierzchu ciasta okręgi (od najmniejszego do największego), następnie nożem wzdłuż ciasta wykonać delikatne nacięcia w jednym kierunku od brzegów ku środkowi. Ze względu na to, że czekolada zastyga bardzo szybko, tę czynność należy wykonać dość sprawnie.Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
