Wykonanie
Ciasto
bananowe z kremem22 Kwietnia 2013 Gotowanie ze stylemCiasto to musiałam wykonać 2
razy, by w pełni mnie zadowoliło. Na początku do kremu dodałam 2 pełne łyżki masy krówkowej, która była pyszna, lecz bardzo się rozpływała. Dlatego postanowiłam przygotować krem taki, jak zwykle robię do napoleonki i wyszedł smaczny.
Ciasteczka Oreo są ulubionym smakołykiem moich znajomych. Stosowane jako spód do ciasta są absolutnie największym
hitem. Oczywiście ciasto
bananowe może
mieć spód składający się z dowolnych
ciasteczek w tym także i zwykłych
herbatników.

Składniki na 8 porcji:Spód:300 g
ciasteczek oreo80 g
masła + do posmarowania tortownicyMasa budyniowa:1/2 litra
mleka1/4 szklanki
cukru1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 budyniu
waniliowego1
żółtko1/2 kostki
masła - 100 gszczypta
soliDodatkowo:300 ml
śmietany kremówki 30%2 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
żelatyny3
bananysok z 1/2
cytryny100 g
gorzkiej czekoladytortownica o średnicy 21 cmSposób przygotowania:Spód:
Ciasteczka oreo przełożyć do plastikowej
torebki i zmiażdżyć za pomocą wałka.
Masło przełożyć do rondla i stopić, następnie przelać do miski z
ciasteczkami oreo i dokładnie wymieszać.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Przygotowaną masą wyłożyć dno oraz boki formy do pieczenia i piec nie dłużej niż 10 minut. Odstawić do przestygnięcia.Masa budyniowa:Do rondla wlać ¾ szklanki
mleka, dodać
masło,
cukier i
cukier wanilinowy a następnie podgrzewać na wolnym ogniu.Pozostałą ilość
mleka przelać do miseczki, dodać
mąkę oraz
żółtko i dokładnie wymieszać, najlepiej za pomocą miksera.Kiedy
mleko w rondlu zacznie wrzeć, przelać rozrobioną wcześniej masę, po czym ponownie doprowadzić do wrzenia stale mieszając.Gorącą masę budyniową przełożyć na upieczone ciasto.Wykończenie:
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wrzącej
wody a następnie odstawić do namoczenia na około 5 minut.
Śmietanę,
cukier puder oraz
żelatynę ubić na sztywno.
Banany pokroić w plastry, polać wyciśniętym
sokiem z cytryny a następnie ułożyć na
masie budyniowej delikatnie je wciskając.
Czekoladę przełożyć do żaroodpornej miski. Ustawić miskę nad rondelkiem z gotującą się na małym ogniu
wodą i podgrzewać, aż
czekolada się stopi.Za pomocą szprycy z końcówką do dekorowania
tortów bądź zwykłej folii spożywczej z odciętym narożem ozdobić ciasto. Aby uzyskać efekt, taki jak na zdjęciu należy utworzyć na wierzchu ciasta
okręgi (od najmniejszego do największego), następnie nożem wzdłuż ciasta wykonać delikatne nacięcia w jednym kierunku od brzegów ku środkowi. Ze względu na to, że
czekolada zastyga bardzo szybko, tę czynność należy wykonać dość sprawnie.Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

