ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowo czekoladowe i Weekendowa Cukiernia #5

Ciasto czekoladowo czekoladowe i Weekendowa Cukiernia #5

nazwa

Wykonanie

To moje pierwsze ciasto przygotowane bez mąki...próbowałam doszukać się jej kilkakrotnie myśląc, że może nie zauważyłam a tu nic! W pierwszej chwili chciałam oczywiście zrobić po swojemu i myślę sobie " chociaż jedną łyżkę dodam..jedną, tyciu maleńką.." ale w ostatniej chwili powiedziałam ostateczne NIE i właśnie czekam co z tego wyjdzie...urosło, pięknie urosło i cudnie pachnie w całym domu aż mi się kawy chce :-) spoglądam na nie z niedowierzaniem bo obiecałam sobie, że dziś je zjem! chodzi za mną od kilku dni więc muszę...po prostu muszę usiąść, wyciągnąć nogi, włączyć film, popić dobrą kawą, taką moją ulubioną z pianką i delektować się tym cudownie pachnącym ciastem! Nazywa się chyba brownies...i z tego co wyczytałam ciasto powstało z niepowodzenia kulinarnego wypadku gdyż kucharz zapomniał dodać do niego właśnie mąkę czy drożdże a zasmakowało całemu światu :-) jak to dobrze czasami się zapomnieć!
Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną
(wg przepisu Nigelli Lawson)
cytuję za gospodynią
Składniki:
250 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%)
125 g miękkiego masła
6 jaj
175 g cukru
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 łyżki likieru
500 ml śmietany kremówki (najlepiej 36%)
2 łyżeczki cukru waniliowego
trochę gorzkiego kakao (łyżeczka lub dwie)
opakowanie 400g malin
Przygotowanie:
Na początek włącz piekarnik i nagrzej go do 180 °C.
W czasie gdy piekarnik się grzeje, rozpuść czekoladę, jeśli jesteś mniej uważny zrób to w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
Osobiście roztapialiśmy czekoladę w rondelku nad gazem. Do czekolady dodaj masło i poczekaj, aż się rozpuści i odstaw całość do przestygnięcia.
Kiedy czekolada z masłem będzie letnia, ubij dwa jajka i 4 żółtka z 75 g cukru, później delikatnie wmieszaj czekoladę z masłem, likier i skórkę z pomarańczy.
W drugiej misce ubijcie pozostałe po rozdzieleniu 4 białka.
Kiedy w misce powstanie piana dodawajcie powoli cukier i ubijajcie do momentu aż piana zrobi się błyszcząca i zrobi się sztywna. Następnie do ubitych białek dodajcie na początek kilka łyżek masy czekoladowo-jajecznej.
Resztę masy dodawajcie powoli i mieszajcie delikatnie, zupełnie jak w przypadku biszkoptu, żeby piana nie siadła.
Spód tortownicy (o średnicy ok 23-25 cm) wyłóżcie pergaminem.
Przelejcie masę i włóżcie ją rozgrzanego wcześniej piekarnika.
Ciasto powinno się piec około 35-40 minut. Po tym czasie wyjmijcie je i odstawcie do wystudzenia. W miarę stygnięcia ciasto będzie opadać. I tak ma być.
Do śmietany dodajcie cukier waniliowy i ubijajcie do momentu aż śmietana będzie sztywna.
Byle nie za długo, bo zamiast śmietany zrobi się domowe masło.
Śmietanę nałóż na wystudzone ciasto i posyp je naturalnym, gorzkim kakaem.Ja dodałam maliny i polałam stopioną czekoladą.
Przepis dodaję do akcji:
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2011/09/ciasto-czekoladowo-czekoladowe-i.html