Wykonanie
To moje pierwsze ciasto przygotowane bez
mąki...próbowałam doszukać się jej kilkakrotnie myśląc, że może nie zauważyłam a tu nic! W pierwszej chwili chciałam oczywiście zrobić po swojemu i myślę sobie " chociaż jedną łyżkę dodam..jedną, tyciu maleńką.." ale w ostatniej chwili powiedziałam ostateczne NIE i właśnie czekam co z tego wyjdzie...urosło, pięknie urosło i cudnie pachnie w całym domu aż mi się
kawy chce :-) spoglądam na nie z niedowierzaniem bo obiecałam sobie, że dziś je zjem! chodzi za mną od kilku dni więc muszę...po prostu muszę usiąść, wyciągnąć nogi, włączyć film, popić dobrą
kawą, taką moją ulubioną z pianką i delektować się tym cudownie pachnącym
ciastem! Nazywa się chyba brownies...i z tego co wyczytałam ciasto powstało z niepowodzenia kulinarnego wypadku gdyż kucharz zapomniał dodać do niego właśnie
mąkę czy
drożdże a zasmakowało całemu światu :-) jak to dobrze czasami się zapomnieć!

Ciasto
czekoladowe z
bitą śmietaną(wg przepisu Nigelli Lawson)cytuję za gospodyniąSkładniki:250 g
gorzkiej czekolady (najlepiej 70%)125 g miękkiego
masła6 jaj175 g
cukruskórka otarta z 1
pomarańczy2 łyżki
likieru500 ml
śmietany kremówki (najlepiej 36%)2 łyżeczki
cukru waniliowegotrochę gorzkiego
kakao (łyżeczka lub dwie)opakowanie 400g
malin
Przygotowanie:Na początek włącz piekarnik i nagrzej go do 180 °C.W czasie gdy piekarnik się grzeje, rozpuść
czekoladę, jeśli jesteś mniej uważny zrób to w kąpieli
wodnej lub w mikrofali.Osobiście roztapialiśmy
czekoladę w rondelku nad gazem. Do
czekolady dodaj
masło i poczekaj, aż się rozpuści i odstaw całość do przestygnięcia.Kiedy
czekolada z
masłem będzie letnia, ubij dwa
jajka i 4
żółtka z 75 g
cukru, później delikatnie wmieszaj
czekoladę z
masłem,
likier i skórkę z
pomarańczy.W drugiej misce ubijcie pozostałe po rozdzieleniu 4
białka.Kiedy w misce powstanie piana dodawajcie powoli
cukier i ubijajcie do momentu aż piana
zrobi się błyszcząca i
zrobi się sztywna. Następnie do ubitych
białek dodajcie na początek kilka łyżek masy
czekoladowo-jajecznej.Resztę masy dodawajcie powoli i mieszajcie delikatnie, zupełnie jak w przypadku
biszkoptu, żeby piana nie siadła.Spód tortownicy (o średnicy ok 23-25 cm) wyłóżcie pergaminem.Przelejcie masę i włóżcie ją rozgrzanego wcześniej piekarnika.Ciasto powinno się piec około 35-40 minut. Po tym czasie wyjmijcie je i odstawcie do wystudzenia. W miarę stygnięcia ciasto będzie opadać. I tak ma być.Do
śmietany dodajcie
cukier waniliowy i ubijajcie do momentu aż
śmietana będzie sztywna.Byle nie za długo, bo zamiast
śmietany zrobi się domowe
masło.
Śmietanę nałóż na wystudzone ciasto i posyp je naturalnym, gorzkim
kakaem.Ja dodałam
maliny i polałam stopioną
czekoladą.Przepis dodaję do akcji: