ßßß
Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do miski razem z masłem i roztapiamy w kąpieli wodnej (ustawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą i co jakiś czas mieszamy, aż do rozpuszczenia). Odstawić do ostygnięcia. W innej misce ubić 2 jajka i 4 żółtka z 75g cukru, aż masa będzie puszysta. Dodawać stopniowo masę czekoladowo-maślaną i mieszać. Dodać likier (lub sok/aromat) i skórkę pomarańczową. W drugiej misce ubić białka. Tuż przed końcem ubijania dodać pozostały cukier i ubijać aż masa będzie błyszcząca i sztywna. Dodawać do masy jajeczko-czekoladowej i ostrożnie wymieszać.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować masłem. Wyłożyć do niej ciasto. Piec w 180°C przez 35÷40 minut. Wyjąc z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. W tym czasie ciasto się zapadnie i oklapnie.Po ostudzeniu ciasta przygotowujemy śmietanę. Schłodzoną kremówkę wlewamy do miski, ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier waniliowy, cukier puder, ewentualnie kilka kropel aromatu pomarańczowego. Nakładać na wystudzone ciasto i posypać kakao. Przechowywać w lodówce.
Uwaga! Temu ciastu genialnie robi, gdy postoi choć godzinkę (a nawet na noc) w lodówce, robi się wilgotniejsze i lepsze w smaku.