Wykonanie
Ciasto czekoladowa chmurka (chocolate cloud
cake) z przepisu Nigelli Lawson zaproponowała nam
Tofka w Weekendowej
Cukierni #5 . Chętnie wzięłam się za wypiek głównie z 2 powodów- po pierwsze piekąc coś z przepisu Nigelli można spodziewać się, że będzie smaczne (wszak ta pani lubi dobrze zjeść ;)), a dwa że uwielbiam ciasta w stylu brownies, jego cudowny
czekoladowy smak i zakalcowatą strukturę. Tutaj mamy mnóstwo
czekolady i mnóstwo kalorii...Podoba mi się połączenie ciężkiego ciasta z lekką pianką, choć do fanów
bitej śmietany nie należę. Ciasto jest bardzo smaczne, ale dałabym następnym razem nieco mniej
czekolady (mimo ogromnego uwielbienia do niej). Przepis podaje nie do końca za gospodynią, gdyż przejrzałam przepisy w
sieci i dopasowałam do swojego gustu. Zapraszam do wspólnego pieczenia i Was :)250 g
gorzkiej czekolady125 g miękkiego
masła6 jaj175 g
cukruskórka otarta z jednej
pomarańczy (niekoniecznie)2 łyżki
likieru Cointreau lub 2 łyżki soku z
pomarańczy lub jedna łyżeczka
aromatu pomarańczowego (względnie można pominąć)500 ml
śmietany kremówki (dałam 400 ml)2 łyżeczki
cukru waniliowego3÷5 łyżek
cukru pudru0,5÷1 łyżeczki gorzkiego
kakao
Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do miski razem z
masłem i roztapiamy w kąpieli
wodnej (ustawiamy miskę na garnku z gotującą się
wodą i co jakiś czas mieszamy, aż do rozpuszczenia). Odstawić do ostygnięcia. W innej misce ubić 2
jajka i 4
żółtka z 75g
cukru, aż masa będzie puszysta. Dodawać stopniowo masę
czekoladowo-
maślaną i mieszać. Dodać
likier (lub sok/aromat) i
skórkę pomarańczową. W drugiej misce ubić
białka. Tuż przed końcem ubijania dodać pozostały
cukier i ubijać aż masa będzie błyszcząca i sztywna. Dodawać do masy jajeczko-czekoladowej i ostrożnie wymieszać.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować
masłem. Wyłożyć do niej ciasto. Piec w 180°C przez 35÷40 minut. Wyjąc z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. W tym czasie ciasto się zapadnie i oklapnie.Po ostudzeniu ciasta przygotowujemy
śmietanę. Schłodzoną kremówkę wlewamy do miski, ubijamy. Pod koniec dodajemy
cukier waniliowy,
cukier puder, ewentualnie kilka kropel
aromatu pomarańczowego. Nakładać na wystudzone ciasto i posypać
kakao. Przechowywać w lodówce.

Uwaga! Temu ciastu genialnie robi, gdy postoi choć godzinkę (a nawet na noc) w lodówce, robi się wilgotniejsze i lepsze w smaku.