ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowa chmurka Nigelli WC#5

Ciasto czekoladowa chmurka Nigelli WC#5

nazwa

Wykonanie

Ciasto czekoladowa chmurka (chocolate cloud cake) z przepisu Nigelli Lawson zaproponowała nam Tofka w Weekendowej Cukierni #5 . Chętnie wzięłam się za wypiek głównie z 2 powodów- po pierwsze piekąc coś z przepisu Nigelli można spodziewać się, że będzie smaczne (wszak ta pani lubi dobrze zjeść ;)), a dwa że uwielbiam ciasta w stylu brownies, jego cudowny czekoladowy smak i zakalcowatą strukturę. Tutaj mamy mnóstwo czekolady i mnóstwo kalorii...Podoba mi się połączenie ciężkiego ciasta z lekką pianką, choć do fanów bitej śmietany nie należę. Ciasto jest bardzo smaczne, ale dałabym następnym razem nieco mniej czekolady (mimo ogromnego uwielbienia do niej). Przepis podaje nie do końca za gospodynią, gdyż przejrzałam przepisy w sieci i dopasowałam do swojego gustu. Zapraszam do wspólnego pieczenia i Was :)
250 g gorzkiej czekolady
125 g miękkiego masła
6 jaj
175 g cukru
skórka otarta z jednej pomarańczy (niekoniecznie)
2 łyżki likieru Cointreau lub 2 łyżki soku z pomarańczy lub jedna łyżeczka aromatu pomarańczowego (względnie można pominąć)
500 ml śmietany kremówki (dałam 400 ml)
2 łyżeczki cukru waniliowego
3÷5 łyżek cukru pudru
0,5÷1 łyżeczki gorzkiego kakao
Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do miski razem z masłem i roztapiamy w kąpieli wodnej (ustawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą i co jakiś czas mieszamy, aż do rozpuszczenia). Odstawić do ostygnięcia. W innej misce ubić 2 jajka i 4 żółtka z 75g cukru, aż masa będzie puszysta. Dodawać stopniowo masę czekoladowo-maślaną i mieszać. Dodać likier (lub sok/aromat) i skórkę pomarańczową. W drugiej misce ubić białka. Tuż przed końcem ubijania dodać pozostały cukier i ubijać aż masa będzie błyszcząca i sztywna. Dodawać do masy jajeczko-czekoladowej i ostrożnie wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować masłem. Wyłożyć do niej ciasto. Piec w 180°C przez 35÷40 minut. Wyjąc z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. W tym czasie ciasto się zapadnie i oklapnie.
Po ostudzeniu ciasta przygotowujemy śmietanę. Schłodzoną kremówkę wlewamy do miski, ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier waniliowy, cukier puder, ewentualnie kilka kropel aromatu pomarańczowego. Nakładać na wystudzone ciasto i posypać kakao. Przechowywać w lodówce.
Uwaga! Temu ciastu genialnie robi, gdy postoi choć godzinkę (a nawet na noc) w lodówce, robi się wilgotniejsze i lepsze w smaku.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2011/09/Ciasto-czekoladowa-chmurka-Nigelli-WC5.html