Wykonanie

Czekoladowa chmura to słynne bezmączne ciasto
czekoladowe z kremem. Doskonałe połączenie wilgotnego, intensywnie
czekoladowego spodu z delikatnością
bitej śmietany i
mascarpone. Wierzcie lub nie, ale TO ciasto się rozpływa w ustach...Składniki:250 g
gorzkiej czekolady125 g
masła6 dużych
jajek175 g drobnego
cukru do wypiekówotarta skórka z 1
pomarańczy2 łyżki
likieru CointreauWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.W garnuszku podgrzać
masło, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną
czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu
czekoladowego. Lekko przestudzić.2 całe
jajka i 4
żółtka ubić z 75 g
cukru na jasną, puszystą masę, która więcej niż podwoi swoją objętość. Do masy dodawać powoli sos
czekoladowy, cały czas wolno ubijając, następnie skórkę z
pomarańczy i
likier.W drugim naczyniu ubić na sztywną pianę 4 pozostałe
białka z resztą
cukru. Pianę dodawać po łyżce do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać szpatułką.Przelać do tortownicy. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut, do momentu popękania i wyrośnięcia ciasta. Po upieczeniu ciasto stygnąc zapada się, tworząc miejsce na krem.Wystudzić.Krem z
bitej śmietany i
mascarpone:500 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej250
serka mascarpone, schłodzonego1 łyżka
likieru pomarańczowego3 łyżki
cukru pudrukakao do oprószenia
Śmietanę kremówkę i
serek mascarpone umieścić z misie miksera i ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając
cukier puder i
likier.Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto, oprószyć
kakao. Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).

Przepis Nigelli Lawson.