Wykonanie
            Pisałam już o tym, że domowe jedzenie to świetny prezent dla znajomych rodziny. Zbliżają się święta, więc warto o tym pomyśleć. Oczywiście w wielkanocnym menu królują mazurki oraz baby, ale jest też miejsce na inne łakocie. Na Krystyny przygotowałam bardzo kajmakowe ciasto na 
czekoladowym spodzie. Rozeszło się błyskawicznie. Myślę, że może być idealnym rozwiązaniem na jakąś słodką, świąteczną nowinkę albo przedświąteczny przysmak do 
kawy. W następnym tygodniu ze względu na zbliżającą się Wielkanoc pojawi się kilka przepisów z 
jajem!Ciasto100 g 
gorzkiej czekolady100 g 
cukru80 g 
masła4 
jajkaBiałka oddzielamy od 
żółtek i ubijamy z 
cukrem. 
Czekoladę rozpuszczamy z 
masłem. Do tej masy dodajemy 
żółtka i mieszamy. Na koniec mieszamy wszystko z ubitymi 
białkami. Masę przelewamy do formy i pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.Kajmakowa 
bita śmietana200 g kajmaku250 g 
śmietany kremówki 36%20 g 
cukrukakaoŚmietanę ubijamy z 
cukrem. Gdy jest gotowa, łączymy ją z 
kajmakiem. Masę nakładamy na ostudzone ciasto 
czekoladowe (wcześniej lekko je ugniatamy tak, by powstało zagłębienie). Całość wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem posypujemy 
kakao. 
Bita śmietana jest płynna i delikatnie oblewa ciasto po ukrojeniu.
