ßßß
            
        
Składniki:250 g gorzkiej czekolady125 g masła6 jajek175 g cukrustarta skórka z pomarańczy (niekoniecznie)2 łyżki likieru Cointreau (niekoniecznie)

Na wierzch:500 ml śmietany kremówkikilka kropel ekstraktu z wanilii1 łyżka likieru (niekoniecznie)kakao do posypaniaserek mascarpone (250 g)3 łyżki cukru pudruPiekarnik rozgrzać do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić z masłem w mikrofali lub kąpieli wodnej, wymieszać, delikatnie ochłodzić. 2 całe jajka i 4 żółtka ubić z 75 g cukru na puszystą masę. Do masy dodawać powoli rozpuszczoną czekoladę, cały czas delikatnie ubijając, skórkę z pomarańczy i likier. W innej misce ubić na pianę 4 pozostałe białka z resztą cukru. Pianę dodawać po łyżce do masy czekoladowej i delikatnie mieszać (najlepiej robotem na małych obrotach). Wylać na dno tortownicy i piec około 45 minut do popękania i wyrośnięcia ciasta. Po upieczeniu ciasto stygnąc zapada się.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, wymieszać mikserem z serkiem mascarpone i cukrem pudrem, można dodać likier. Wyłożyć na ostudzone ciasto, posypać kakao. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)Poniżej zdjęcia przepisu z książki