Wykonanie
            Składniki100 g 
gorzkiej czekolady50 g 
czekolady mlecznej50 g 
ciasteczek Amaretti100 g 
migdałów (zmielonych)170 g 
cukru2 łyżki 
kakaodrobno starta skórka z 1 
pomarańczy3 - 4 łyżki 
likieru pomarańczowego Cointreau100 g 
masła, miękkiego4 
jajka, rozmiksowane mikserem3 łyżki 
cukru pudru2 łyżki 
kakaoDo podania, np.
bita śmietana, świeże 
maliny, krem 
mascarponeKrem 
mascarpone:250 g 
sera mascarpone125 ml 
śmietanki kremówki 30% (zimnej)5 łyżek 
cukru pudruPrzygotowaniePrzygotować formę o średnicy ok. 20 - 21 cm oraz młynek do 
kawy lub rozdrabniacz do zmielenia 
migdałów i 
amaretti na proszek. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 
Czekoladę (ciemną i 
mleczną) roztopić w kąpieli 
wodnej lub mikrofalówce.
Ciasteczka Amaretti oraz 
migdały zmielić na proszek. Wymieszać je z 
cukrem, 
kakao, skórką z 
pomarańczy i 
likierem.Zmiksować na jednolitą masę z 
masłem oraz 
jajkami, uprzednio rozmiksowanymi w oddzielnej miseczce. Na koniec zmiksować szybko z roztopioną 
czekoladą.Masę przelać do formy o średnicy 20 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 minut. Nie wyjmować z formy i nie kroić zanim ciasto całkowicie nie ostygnie. Posypać przez sitko 
cukrem pudrem, a następnie 
kakao.Podawać samo lub z 
bitą śmietaną, świeżymi 
malinami czy kremem 
mascarpone. Krem 
mascarpone: zimną 
śmietankę ubić z 
cukrem pudrem na bardzo sztywną pianę. Szybko zmiksować z 
serem mascarpone najednolitą masę. Krem przechowywać w lodówce.