Wykonanie
Strasznie chciało mi się czegoś
czekoladowego, ale nie za słodkiego. Szukałam, szukałam i mam. Czekoladowa chmura Nigelli z książki Nigella gryzie, jest mocno czekoladowa, ale nie jest słodka.
Gorzka czekolada nadaje wręcz wytrawny smak. Wyszło pycha, rodzinka zjadła całe w jeden wieczór.
Czekoladowa chmura
250g
gorzkiej czekolady125g miękkiego
masła6
jajek175g
cukruskórka starta z 1
pomarańczyśmietana kremówka 500ml
cukier waniliowy
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej albo w mikrofali (trzeba często mieszać, żeby się nie spaliła), następnie wrzucić do niej
masło i poczekać aż samo się rozpuści i całość lekko przestygnie. Ubić 2 całe
jajka i 4
żółtka z 75g
cukru. Z 4
białek ubić pianę dodając 100g
cukru stopniowo, aby piana była lśniąca i dosyć sztywna.
Do
żółtek z
cukrem dodajemy powoli masę
czekoladową i skórkę z
pomarańczy, a następnie pianę, delikatnie mieszając. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po upieczeniu ciasto się zapada na środku tworząc "krater" na
bitą śmietanę. Nigella
śmietanę posypuje
kakao, ja natomiast dałam
borówki amerykańskie. Ciasto jest mocno
czekoladowe, zwarte i na pewno zrobię je ponownie.