Wykonanie
Autorką tego cuda jest moja siostra. Na wyraźne i zdecydowane życzenie synów zaryzykowała 7 (!) tabliczek
gorzkiej czekolady. Efekt przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania...Przepis zaczerpnięty z dodatku do Twojego Stylu... Zdjęcia robiliśmy w końcowej fazie spożycia... Był zbyt dobry, by czekać ;)

Składniki:600g
gorzkiej czekolady500 g
śmietany kremówkiolej do posmarowania tortownicy100g podłużnych
biszkoptów25g
masła500g
serka mascarpone200g mielonego
twarogu100g
cukru2 łyżki domowego
cukru waniliowego250g
malin25g
oleju
Sposób przygotowania:Dzień wcześniej:Mocno podgrzej 400g
śmietany (nie może się zagotować!). Dodaj do niej 300g pokruszonej
czekolady i mieszaj, aż się rozpuści. Przelej do wysokiego nacyznia i włóż na noc do lodówki.Dno tortownicy o średnicu 26 cm posmaruj
olejem. Połam 200g
czekolady i razem z
masłem stop w kąpieli
wodnej. Lekko przestudź i wymieszaj z kawałeczkami
biskzoptów. Masę rozmaruj na spodzie przygotowanej tortownicy i wstaw do lodówki na 2 godziny.Przygotuj masę
serową:
mascarpone wymieszaj z
twarogiem,
cukrem i
cukrem waniliowym.
Czekoladową śmietanę przygotowaną dzień wcześniej lekko ubij mikserem.Przygotowany i wychłodzony spód posmaruj odrobiną masy serowej i posyp połową
malin. Łyżką nałóż porcje czekoladowej
śmietany. Posyp resztą
malin i przykryj pozostałym kremem
serowym. Wstaw do lodówki na 2 godziny.Pozostałe 100g
czekolady połam, włóż do garnka, dodaj 100g
śmietany kremówki i
olej. Podgrzej, mieszająć, aż
czekolada się rozpuści. Zdejmij z ognie. Studź 20-30 minut i posmaruj polewą wierzch ciasta. Przed podaniem wstaw ciasto do lodówki na godzinę.