Wykonanie
Odświętnie dla wegan :-) Czekałam długo z dodaniem tego przepisu aż w końcu przyszła na niego
pora :-) przepis warty uznania!

przepis własnySkładniki:1 szklanka ugotowanej
kaszy jaglanej½ szklanki
purre z dyni1
marchew zwykła1 żółta
marchewGarść drobno posiekanego
jarmużu wcześniej blanszowanego i odciśniętego z
wody½
cebuli poszatkowanej drobno1 ząbek
czosnkuPół pęczka
pietruszki1 łyżeczka
curryBułka tarta do obtoczenia kotlecików
Oliwa roślinna do smażeniaPrzygotowanie:
Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach,
czosnek kroimy na bardzo drobno lub zwyczajnie przeciskamy przez praskę,
pietruszkę drobno siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu, możemy założyć rękawiczki i mieszać rękoma by bardzo dokładni połączyć składniki, chodzi o to by dobrze się zlepiły. Nie potrzebujemy tutaj dodawać
jajek ani też
mąki, dobrze ugotowana jaglanka zastępuje nam te dwa składniki. Formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy je w
bułce tartej, następnie smażymy na bardzo gorącym
oleju tak by od razu uzyskać chrupki wierzch kotlecika.
