Wykonanie
Lubię od czasu do czasu zjeść coś bezmięsnego ... dziś genialne burgery z
ciecierzycy i
buraków, całkowicie wegańskie cudo, delikatne i mięciutkie ... pachnące kuminem i zatarem, który uwielbiam! Niektórzy twierdzą, że burgery wegańskie to nie burgery i pewnie w jakimś sensie jest to prawda jednak kotleciki buraczane jak najbardziej można zastosować do wszystkiego co nam w głowie
siedzi... burger był moją idealną myślą, jedyną w ostatnim czasie, a ponieważ chodził za mną również bezmięsny kotlecik to mam wszystko czego moja dusza pragnęła :-) o tak! idealna sprawa i nawet rodzina zaakceptowała nowego burgera :-) to mój sukces!

przepis własnySkładniki:4 duże upieczone
burakiszklanka suchej
ciecierzycy1 średnia
czerwona cebula3 ząbki
czosnku2 łyżeczki arabskiej
przyprawy zatar1/2 łyżeczki mielonego kuminupęczek
natki pietruszkimała
papryczka chili lub pół łyżeczki suszonych
płatków chilipłatki owsiane do obtoczeniaodrobina
oleju do smażenia
sól,
pieprz do smaku
Sos pomidorowy: klikDzień wcześniej moczymy suchą
ciecierzycę i pozostawiamy na całą noc.
Buraki płuczemy i nie obierając zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do nagrzanego pieca do 180' i pieczemy do miękkości około 30-40 minut.Następnego dnia
ciecierzycę,
buraki,
cebulę,
czosnek,
chili i
pietruszkę przepuszczamy przez maszynkę do
mięsa, doprawiamy kuminem i zatarem oraz
solą i
pieprzem i odstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny ale najlepszy efekt jest po nocnym chłodzeniu, wtedy masa nie rozpada się tak jak świeża. Formujemy burgery z masy i turlamy je w płatkach owsianych suchych. Rozgrzewamy patelnie z odrobiną
oleju i układamy kotleciki smażąc z obu stron aż lekko się podpieką - dzięki temu będą trzymały formę :-)Do burgera potrzebujemy kilka plastrów
ogórka kwaszonego,
pomidora, liście
sałaty oraz
rukoli,
czerwona cebula,
sos pomidorowy bądź
ketchup oraz
majonez ... ja użyłam jeszcze gotowego, gęstego
sosu sojowego. Smacznego.
