Wykonanie

Przepis mozolnie wyprodukowany przeze mnie;)Pierwszy raz w ogóle robiłam zupę z dyni, jak również cokolwiek z dyni, ponieważ do tej
pory dynia istniała dla mnie jedynie w wersji dekoracyjnej (co roku zbieram małe kolorowe
dynki z wysianych wcześniej w ogrodzie ziarenek). Jak nabrałam ochoty na włączenie jej do mojego menu, to się okazało, że czas dyni już się skończył;)Ale udało mi się niespodziewanie trafić na ostatnią chyba na rynku w tym roku, więc czym prędzej kupiłam!Przygotowałam wg zasad Kuchni 5 Przemian.Składniki na 2 porcje:* 2
ziemniaki* ok. 1/2 kg dyni*
cebula niewielka* kawałek
pietruszki i
selera* kawałek
kurczaka* kawałek świeżego
imbiru*
sól,
pieprz,
pieprz cayenne,
lubczyk,
tymianek,
kurkuma* kilka kropli
cytryny*
śmietana*
pestki dyniRobiłam tak:1. Do wrzątku wrzuciłam szczyptę
tymianku (g)2. Dodałam pokrojone
ziemniaki i
pietruszkę (sł)3.
Cebulę,
imbir i kawałek
selera (o)4.
Lubczyk (o)5.
Sól (sn)6.
Kurczaka (k)Gotowałam do miękkości
kurczaka. Dalej dodałam:6. Szczypta
kurkumy (g)7.
Dynię utartą (sł)8. Trochę
pieprzu i
pieprzu cayenne (o)9. Odrobinę
vegety - odkryłam wersję Natur i taką używam (sn)10. Kilka kropli
cytryny (k)11. Wrzątek do uzupełnienia (g)Wyjęłam
kurczaka i
imbir, a resztę zmiksowałam.12.
Pestki dyni i
śmietana na wierzchZupka pyszna! Trochę żal, że muszę czekać do następnego sezonu, żeby jej znów zakosztować...

„Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja jest to, że się z nami nie kontaktują.”
Albert EinsteinKomentarze2012/02/13 07:38:23Dzięki za link! Jeszcze nie kupowałam
mleka kokosowego, ale mam kilka przepisów z jego dodatkiem, to zobaczę jak smakuje:)