ßßß Cookit - przepis na Kotlety z ciecierzycy? Koniecznie!

Kotlety z ciecierzycy? Koniecznie!

nazwa

Wykonanie

Na fali produkcji dań strączkowych wpłynęły do mojej kuchni również kotlety z ciecierzycy.
Najpierw zobaczyłam je u Rodzynki, a potem jeszcze w kilku miejscach. Składniki były prawie takie same, różnica była w sposobie upieczenia: w piekarniku albo na patelni. Mnie spodobała się bardziej wersja z piekarnika.
Zrobiłam je dwa razy i oba, choć różniły się dodatkami, miały wspólną cechę: zmieniłam w nich to, co mi się najbardziej podobało;), czyli upiekłam na patelni zamiast w piekarniku, bo nie chciało mi się dla 4 kotletów rozgrzewać piekarnik i czekać pół godziny aż się upieką! Nie wiem więc dalej jak smakują takie z piekarnika, ale upieczone na patelni są świetne:)
Składniki na 4 kotlety/2 porcje:
* ok. 150 g suchej ciecierzycy, czyli 2 szklanki ugotowanej
* spora cebula
* 1 ząbek czosnku
* jajko duże
* przyprawy: sól, zmielony kminek, majeranek, rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, lubczyk
Ciecierzycę moczyłam przez całą noc. Rano zagotowałam w garnku świeżą wodę, dodałam majeranek i tymianek (g), wrzuciłam odcedzoną ciecierzycę i kminek (sł) i gotowałam do miękkości.
Po odlaniu wody groch zmiksowałam i kolejno dodawałam: jajko i przesmażoną na oliwie cebulę (sł), wyciśnięty czosnek i szczyptę czosnku niedźwiedziego (o), trochę soli morskiej (sn), trochę soku z cytryny (k) i na koniec sporo lubczyku (g). Wymieszałam dokładnie i ulepiłam 4 kotleciki, które następnie obtoczyłam z lekka w mące i smażyłam z obydwu stron do zrumienienia. Można opanierować, ale ja nie widziałam potrzeby.
To była pierwsza wersja ; zjedliśmy z papryką konserwową i surówką z kapusty kiszonej.
Druga wersja różniła się dodaniem do masy kilku suszonych pomidorów w oliwie i pora zamiast cebuli.
Tym razem zaserwowałam je z dodatkiem przesmażonych z porem pieczarek.
I ta wersja była jeszcze lepsza:)
"Szczęście nie jest stacją do której przyjeżdżasz, lecz sposobem podróżowania"
Anonim
Komentarze
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2012/02/kotlety-z-ciecierzycy-koniecznie.html