ßßß Cookit - przepis na Kto ma ochotę na ciasto bezglutenowe? Przedstawiam 3 wersje

Kto ma ochotę na ciasto bezglutenowe? Przedstawiam 3 wersje

nazwa

Wykonanie

Po sukcesie ciasta na bazie mąki jaglanej nabrałam wielkiej ochoty do dalszych eksperymentów w temacie ciast bezglutenowych.
Zakupiłam mąkę ryżową i kukurydzianą (nie gmo), zmieliłam kaszę jaglaną i siemię lniane i zrobiłam, prawie jedno po drugim, dwa ciasta, a po krótkiej przerwie jeszcze trzecie.
Wyszły cudnie!
W pierwszym wykorzystałam kulkę wiórków pozostałych po kolejnej produkcji mleka kokosowego, do drugiego miałam zamiar również dodać wiórka, ale przypomniałam sobie o tym zamiarze dopiero w chwili, kiedy te słowa pisałam;)
Ciasta komponowałam całkiem na oko, dwa pierwsze nie zawierają żadnego spulchniacza (proszku czy sody), bo przypomniałam sobie o nich w momencie jak ciasto wkładałam do piekarnika. Do trzeciego dodałam łyżeczkę sody. Wszystkie są naturalnie słodzone, czyli bakaliami i owocami (pierwsze dodatkowo niewielką ilością ksylitolu) i żadne nie zawiera masła. Do każdego dodałam karob - chyba się uzależniłam;)
CIASTO Z JABŁKAMI
Składniki na foremkę 22x12:
* po 1/3 szklanki z każdego rodzaju mąki: ryżowej, kukurydzianej i jaglanej (zmieliłam słodką kaszę jaglaną, jest bardziej kleista)
* 1 wielkie jajko z 2 żółtkami
* 4 łyżki oleju ryżowego (taki miałam)
* 2 łyżki ksylitolu
* 2 średnie jabłka starte na grubych oczkach
* kulka kokosu pozostała po zrobieniu mleka
* garść rodzynek, kilka dużych pokrojonych daktyli, garść pokrojonych orzechów włoskich
* 3 łyżeczki karobu
* 1/5 łyżeczki imbiru
* szczypta soli
* miała być jeszcze soda, ale zapomniałam
Ciasto przygotowałam wg Pięciu Przemian, czyli po kolei dodawałam i mieszałam po każdej przemianie: mąkę kukurydzianą i jaglaną, olej, jajko, ksylitol, kokos, karob (sł), mąkę ryżową, imbir (o), szczyptę soli (sn), jabłka (k), orzechy (g), rodzynki/morele i daktyle (sł)
Ciasto nie wyszło lejące, więc nakładałam je łyżką do foremki, jak zwykle ciekawa co też z niego wyrośnie...
Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiłam na 190* C i piekłam ok. 35 min.
Tutaj przed włożeniem do piekarnika:
A tutaj zaraz po wyjęciu:
Ciasto jest mokre - to zasługa sporego dodatku jabłek - i słodkie - to z kolei daktyle - i po prostu się nim zachwyciłam (zresztą razem z mężem, bo córka dalej nie).
Nie wiem czy to zdrowe, ale zjadłam 2 kawałki na kolację:)
Tutaj na następny dzień, jest bardziej zwarte i dalej pyszne:)
CIASTO Z BANANAMI I GRUSZKĄ
Składniki na foremkę 22x12:
* po 1/3 szklanki mąki ryżowej i kukurydzianej oraz 1/3 szklanki zmielonego siemienia lnianego
* 2 jajka
* 4 łyżki oleju ryżowego (taki miałam)
* pokrojone w kostkę banan i gruszka
* kilka pokrojonych moreli suszonych, kilka dużych pokrojonych daktyli
* 3 łyżeczki karobu
* 1/5 łyżeczki imbiru
* szczypta soli
* sok z cytryny
* miał by ć jesz cze kokos i soda;)
Nie dodałam ksylitolu, bo banan i gruszka są wystarczająco słodkie.
Zapomniałam o kokosie i sodzie, ale wygląda na to, że te ciasta zniosą każde zapomnienie;)
Przygotowałam tak samo jak poprzednie. I tak samo jak poprzednie poszło w mig:)
Tego typu ciasto jest, moim zdan iem, świetn ym ciast em " codzien nym" (nie wiem jak to nazwać), nadającym się bardzo dobrze na drugie ś niadanie, a nawet pierwsze :)
Tutaj przed włożeniem do piekarnika:
Tutaj zaraz po upieczeniu :
Druga wersja tego ciasta, tym razem ju ż pełna:
* m ą ka ry ż owa, jaglana (zamiast kukurydzianej) i siemi ę lniane
* 1/2 szklanki wiór ków kokos owych
* płaska łyż eczka sody
* zamiast moreli ż urawin a i orzechy włoskie
Reszta jak w poprzednim przepisie.
Wyszło przepysznie, a wyglądało tak:
"Pesymista to człowiek, który z dwojga złego wybiera obydwa."
Dorothy Parker
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2012/11/kto-ma-ochote-na-ciasto-bezglutenowe.html