ßßß Cookit - przepis na Brukselka zapiekana z pure ziemniaczanym.

Brukselka zapiekana z pure ziemniaczanym.

nazwa

Wykonanie

Brukselka- typowo zimowe warzywo. Tyma razem jarska zapiekanka, ktora proponuje na obiad.
Dla 4 osob
750 g ziemniakow
sol
500 g brukselki
2 jablka
100 ml cieplego mleka
pieprz, mielona galka muszkatalowa
4 lyzki siekanych orzechow wloskich
8 listkow swiezej szalwi (z parapetu) ;)
100 g tartego drobno sera (parmezan, gruyere)
Ziemniaki obrac, pokroic w kostke, zalac woda, posolic, ugotowac przez ok. 25 minut. Brukselke oczyscic, naciac na czubku na krzyz (zapobiega gorzkiemu samkowi) ugotowac we wrzacej wodzie przez ok. 10 minut, odcedzic. Jablka obrac, pokroic w cwiartki, wydrazyc gniazda nasienne, pokroic w talarki. Ziemniuaki odcedzic, zalac mlekiem , ugniesc pure, doprawic do smaku sola, pieprzem i galka muszkatalowa. Wymieszac brukselke, jablka, orzeczy i szalwie. Ulozyc w naczyniu do zapiekania, przykryc warstwa pure ziemniaczanego. Posypac serem. Zapiekac w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ok. 15 minut.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2010/12/Brukselka-zapiekana-z-pure-ziemniaczanym.html