Wykonanie
Brukselka- typowo zimowe warzywo. Tyma razem jarska zapiekanka, ktora proponuje na obiad.Dla 4 osob750 g ziemniakowsol500 g
brukselki2
jablka100 ml cieplego
mlekapieprz, mielona galka muszkatalowa4 lyzki siekanych orzechow wloskich8 listkow swiezej szalwi (z parapetu) ;)100 g tartego drobno
sera (
parmezan, gruyere)
Ziemniaki obrac, pokroic w kostke, zalac
woda, posolic, ugotowac przez ok. 25 minut.
Brukselke oczyscic, naciac na czubku na krzyz (zapobiega gorzkiemu samkowi) ugotowac we wrzacej wodzie przez ok. 10 minut, odcedzic.
Jablka obrac, pokroic w cwiartki, wydrazyc gniazda nasienne, pokroic w talarki.
Ziemniuaki odcedzic, zalac
mlekiem , ugniesc
pure, doprawic do smaku
sola,
pieprzem i galka muszkatalowa. Wymieszac
brukselke,
jablka,
orzeczy i
szalwie. Ulozyc w naczyniu do zapiekania, przykryc warstwa
pure ziemniaczanego. Posypac
serem. Zapiekac w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ok. 15 minut.