ßßß Cookit - przepis na Przegląd serów cz. I

Przegląd serów cz. I

nazwa

Składniki

Wykonanie

Sery są wyjątkowym jedzeniem. Posiadają bardzo długą historię i tradycję, a w ciągu ostatnich lat coraz więcej osób odkrywa je na nowo i zaczyna doceniać, jak wiele oferują.
Sery cechuje zarówno prostota, jak i wyrafinowanie. Z jednej strony wytwarzane są z najbardziej podstawowego pożywienia, jakim jest mleko. Od tysięcy lat same w sobie często stanowiły skromny, choć pożywny i pyszny posiłek. Z drugiej strony trudno chyba znaleźć pożywienie o bardziej zaskakującej różnorodności smaków, tradycji i sposobów produkcji. Na szczęście dla ich miłośników możliwości poznawania wciąż nowych rodzajów sera są wręcz niewyczerpywalne.
Mimo ogromnej wielości gatunków (w samej Francji jest ich ponad 400!) istnieje kilka podstawowych faktów, które pomagają się zorientować w tym fascynującym temacie – i tym samym bardziej świadomie wybierać, jakie sery nabywać i poznawać. Warto zatem pamiętać, że każdy kraj posiada własne tradycje serowarskie. Co więcej w przypadku sera (jak każdej pełnowartościowej żywności) kluczowy jest teren, w którym jest wytwarzany, często od setek lat. Ogromne znaczenie mają tu klimat, mikroklimat, gatunek zwierząt (sery wytwarza się z mleka krowiego, koziego, owczego, bawolego, a nawet pochodzącego od wielbłądów i reniferów), jak i pomysłowość i umiejętności wytwarzających go ludzi. Istnieje bowiem bardzo wiele technik produkcji sera. To dzięki nim zawdzięczamy taką różnorodność smaków, zapachów i konsystencji (o różnych gatunkach serów przeczytaj tutaj). To, jaki jest ser, który przynosimy do domu zależy np. od tego, czy mleko, z którego został zrobiony było pasteryzowane czy nie, czy jest przeznaczony do spożywania na świeżo, czy też dojrzewał przez długi – nawet wieloletni – okres w szczególnych warunkach i od wielu innych tajników produkcji. Prawdziwi mistrzowie wytwarzania serów (łatwo się domyślić, że po francusku istnieje specjalne określenie tego zawodu – Maître Fromager) podkreślają, że najważniejszym kryterium oceny sera jest zawsze to, czy jedzenie go sprawia nam prawdziwą radość.
ABERDEEN CROWDIE
Źródło:http://widelce.blogspot.com/2013/02/przeglad-serow-cz-i-overview-of-cheeses.html