ßßß
Na ok. 70 sztuk500 g miodu350 g brazowego cukru2 lyzki cynamonuszczypta mielonych gozdzikow1 lyzeczka mielonej galki muszkatalowej100 g siekanych orzechow laskowych100 g siekanych migdalow50 g siekanych orzechow wloskich100 g posiekanej kandyzowanej skorki cytrynowej100 g posiekanej kandyzowanej skorki pomaranczowej500 g maki pszennej200 g pelnoziarnistej maki orkiszowejskorka starta z jednej cytryny200 ml nalewki wisniowej1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia (w oryginale 1/2 lyzeczka weglanu potasu- potaz (Pottasche))Lukier:100 g cukru pudru3 lyzki nalewki wisniowejZagotowac miod, brazowy cukier, cynamon, gozdziki i galke muszkatalowa. Dodac posiekane migdaly i oba rodzaje orzechow, nastepnie skorke cytrynowa i pomaranczowa, oraz skorke otarta z cytryny. Wymieszac i odstawic.Wymieszac oba rodzaje maki i proszek do pieczenia. 2/3 dodac do miodu wraz z nalewka wisniowa i wymieszac. 1/3 rozlozyc na stolnicy. Wylozyc na to ciasto i zagniesc. Podzielic na polowe i rozwalkowac na 2 placki o grubosci ok. 6 mm. Wylozyc na 2 opruszone maka blachy i odstawic na noc w chlodne miejsce. Np. piwnica.Na drugi dzien upiec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 220°C ok. 15-20 minut. Jeszcze cieple ciasto pokroic na prostokaty po ok. 4x8 cm. Posmarowac lukrem i wystudzic. Nastepnie odlamywac pierniczki.Przepis dodaje do akcji:
Przepis z jednego z numerow tygodnika "Bild der Frau"