Wykonanie
Pierniczki ze Szwajcari- przepyszne, z mnostwem aromatycznych skladnikow. W srodku mocno wilgotne. Choc wygladaja bardzo zwyczajnie, nie
moge sie im oprzec, pewnie bedzie druga tura pieczenia jeszcze przed tymi swietami :) Pieklam je wieczorem i ich cudowny aromat napelnil caly dom. Cudownie czarodziejsko i bajkowo bylo zasypiac w tym aromacie :))
Na ok. 70 sztuk500 g
miodu350 g
brazowego cukru2 lyzki
cynamonuszczypta mielonych gozdzikow1 lyzeczka mielonej galki muszkatalowej100 g siekanych orzechow laskowych100 g siekanych migdalow50 g siekanych orzechow wloskich100 g posiekanej kandyzowanej
skorki cytrynowej100 g posiekanej kandyzowanej
skorki pomaranczowej500 g
maki pszennej200 g pelnoziarnistej
maki orkiszowejskorka starta z jednej
cytryny200 ml
nalewki wisniowej1 1/2 lyzeczki
proszku do pieczenia (w oryginale 1/2 lyzeczka weglanu potasu- potaz (Pottasche))
Lukier:100 g
cukru pudru3 lyzki
nalewki wisniowejZagotowac
miod,
brazowy cukier,
cynamon,
gozdziki i galke muszkatalowa. Dodac posiekane
migdaly i oba rodzaje orzechow, nastepnie
skorke cytrynowa i pomaranczowa, oraz skorke otarta z
cytryny. Wymieszac i odstawic.Wymieszac oba rodzaje
maki i
proszek do pieczenia. 2/3 dodac do
miodu wraz z
nalewka wisniowa i wymieszac. 1/3 rozlozyc na stolnicy. Wylozyc na to ciasto i zagniesc. Podzielic na
polowe i rozwalkowac na 2 placki o grubosci ok. 6 mm. Wylozyc na 2 opruszone
maka blachy i odstawic na noc w chlodne miejsce. Np. piwnica.Na drugi
dzien upiec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 220°C ok. 15-20 minut. Jeszcze cieple ciasto pokroic na prostokaty po ok. 4x8 cm. Posmarowac lukrem i wystudzic. Nastepnie odlamywac pierniczki.Przepis dodaje do akcji:
Przepis z jednego z numerow tygodnika "Bild der Frau"