ßßß Cookit - przepis na Pychotki z Bazyleji (Basler Leckerli)

Pychotki z Bazyleji (Basler Leckerli)

nazwa

Wykonanie

Pierniczki ze Szwajcari- przepyszne, z mnostwem aromatycznych skladnikow. W srodku mocno wilgotne. Choc wygladaja bardzo zwyczajnie, nie moge sie im oprzec, pewnie bedzie druga tura pieczenia jeszcze przed tymi swietami :) Pieklam je wieczorem i ich cudowny aromat napelnil caly dom. Cudownie czarodziejsko i bajkowo bylo zasypiac w tym aromacie :))
Na ok. 70 sztuk
500 g miodu
350 g brazowego cukru
2 lyzki cynamonu
szczypta mielonych gozdzikow
1 lyzeczka mielonej galki muszkatalowej
100 g siekanych orzechow laskowych
100 g siekanych migdalow
50 g siekanych orzechow wloskich
100 g posiekanej kandyzowanej skorki cytrynowej
100 g posiekanej kandyzowanej skorki pomaranczowej
500 g maki pszennej
200 g pelnoziarnistej maki orkiszowej
skorka starta z jednej cytryny
200 ml nalewki wisniowej
1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia (w oryginale 1/2 lyzeczka weglanu potasu- potaz (Pottasche))
Lukier:
100 g cukru pudru
3 lyzki nalewki wisniowej
Zagotowac miod, brazowy cukier, cynamon, gozdziki i galke muszkatalowa. Dodac posiekane migdaly i oba rodzaje orzechow, nastepnie skorke cytrynowa i pomaranczowa, oraz skorke otarta z cytryny. Wymieszac i odstawic.
Wymieszac oba rodzaje maki i proszek do pieczenia. 2/3 dodac do miodu wraz z nalewka wisniowa i wymieszac. 1/3 rozlozyc na stolnicy. Wylozyc na to ciasto i zagniesc. Podzielic na polowe i rozwalkowac na 2 placki o grubosci ok. 6 mm. Wylozyc na 2 opruszone maka blachy i odstawic na noc w chlodne miejsce. Np. piwnica.
Na drugi dzien upiec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 220°C ok. 15-20 minut. Jeszcze cieple ciasto pokroic na prostokaty po ok. 4x8 cm. Posmarowac lukrem i wystudzic. Nastepnie odlamywac pierniczki.
Przepis dodaje do akcji:
Przepis z jednego z numerow tygodnika "Bild der Frau"
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/12/Pychotki-z-Bazyleji-Basler-Leckerli.html