Wykonanie
Pyszne, aromatyczne wystarczy pokroić po upieczeniu i już :). Bardzo aromatyczne z dodatkiem
migdałów, to coś co jak dla mnie ma idealne połączenie tworzące niezapomniane wrażenia smakowe :).

Składniki :150 g
brązowego cukru225 g płynnego
miodupo 50 g kandyzowanej
skórki cytrynowej i pomarańczowej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli300 g
mąki pszennej100 g obranych i grubo posiekanych
migdałów1 łyżeczka skórki otartej z
cytrynypo 1/2 łyżeczki mielonych
goździków i startej
gałki muszkatołowej1 i 1/2 łyżeczki
cynamonu100 g
cukru pudru2 - 3 łyżki
smakowej wódki lub
likieruOpis wykonania :1. W garnku doprowadzamy do zagotowania
miód z
cukrem,
cukier musi się rozpuścić całkowicie. Lekko studzimy.2. Skórkę drobno siekamy. Mieszankę
miodowo-cukrowa przelewamy do miski, dodajemy skórkę,
mąkę,
migdały, otarta
skórkę cytrynową, proszek,
sól i
przyprawy. Dokładnie wyrabiamy.3. Blat posypujemy
mąką, ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm, układamy na blaszce wyłożonej papierem, przykrywamy i odstawiamy na noc w chłodne miejsce.4. Pieczemy przez 15 minut w 200 C.
Cukier puder mieszamy z
alkoholem i smarujemy gorące ciasto, kroimy na prostokąty. Z każdym dniem będą zyskiwały na smaku i miękkości.



Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy