ßßß Cookit - przepis na Miodowniczki z Bazylei

Miodowniczki z Bazylei

nazwa

Wykonanie

Pyszne, aromatyczne wystarczy pokroić po upieczeniu i już :). Bardzo aromatyczne z dodatkiem migdałów, to coś co jak dla mnie ma idealne połączenie tworzące niezapomniane wrażenia smakowe :).
Składniki :
150 g brązowego cukru
225 g płynnego miodu
po 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
300 g mąki pszennej
100 g obranych i grubo posiekanych migdałów
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
po 1/2 łyżeczki mielonych goździków i startej gałki muszkatołowej
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
100 g cukru pudru
2 - 3 łyżki smakowej wódki lub likieru
Opis wykonania :
1. W garnku doprowadzamy do zagotowania miód z cukrem, cukier musi się rozpuścić całkowicie. Lekko studzimy.
2. Skórkę drobno siekamy. Mieszankę miodowo-cukrowa przelewamy do miski, dodajemy skórkę, mąkę, migdały, otarta skórkę cytrynową, proszek, sól i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy.
3. Blat posypujemy mąką, ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm, układamy na blaszce wyłożonej papierem, przykrywamy i odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
4. Pieczemy przez 15 minut w 200 C. Cukier puder mieszamy z alkoholem i smarujemy gorące ciasto, kroimy na prostokąty. Z każdym dniem będą zyskiwały na smaku i miękkości.
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/10/miodowniczki-z-bazylei.html