Wykonanie
Przepis na
ciasteczka Linzer podawane w nowojorskiej restauracji 'Craft' . Powoli przygotowuję się do wykonania Linzertorte ;-). To mała wersja słynnego austriackiego deseru - dwa
ciasteczka połączone warstwą
malinowego dżemu, oprószone
cukrem pudrem, z charakterystycznym 'okienkiem'. Mogą być wykonane w dwóch wersjach - jasnej (jak moje, ze zmielonych
migdałów), jak i ciemnej (z podpieczonych zmielonych
orzechów laskowych lub pekan). Polecam!Składniki:170 g
masła, zimnego1 szklanka
cukru pudruotarta skórka z jednej
cytrynyotarta skórka z dwóch
pomarańczy1 i 1/4 szklanki
mąki pszennej (+ odrobina do podsypywania)1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cynamonupół łyżeczki startej
gałki muszkatołowejpół łyżeczki
soli3
żółtka1 i 1/2 szklanki zmielonych
migdałów (lub zmielonych podpieczonych
orzechów)Dodatkowo:
dżem malinowy do przełożenia
cukier puder do oprószeniaWszystkie składniki na
ciastka szybko zagnieść lub wyrobić w malakserze, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 2 - 3 mm, mocno podsypując
mąką. Wykrawać
ciasteczka 'całe' i 'z okienkiem' (u mnie
ciastko o średnicy 5 cm). Układać na blaszce wyłożonej papierem, w niewielkich odległościach od siebie -
ciastka zachowują kształt. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 165ºC. Studzić na kratce.Po wystudzeniu przełożyć
dżemem malinowym i oprószyć pudrem (ja posypałam
ciastko górne
cukrem pudrem przed przełożeniem).Uwaga: zagnieciona masa do wykonania
ciastek może być trzymana w lodówce do 3 dni lub zamrożona na 1 miesiąc.Smacznego :-).
Przepis pochodzi z tej strony .