ßßß
Ciasteczka serduszka na Walentynki. Nawet jeśli nie obchodzicie tego dnia w jakiś specjalny sposób to i tak polecam zrobienie tych ciasteczek dla swoich bliskich. Są przepyszne i wyglądają uroczo.Do ich wykonania wykorzystałam przepis na ciasteczka Linzer. Połączenie mielonych migdałów, cynamonu i dżemu malinowego daje cudowny efekt. Spróbujcie koniecznie!Potrzebujesz:170 g masła, zimnego,1 szklanka cukru pudru,otarta skórka z jednej cytryny,otarta skórka z jednej pomarańczy,1 i 1/4 szklanki mąki,1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,2 łyżeczki cynamonu,1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,1/2 łyżeczki soli,3 żółtka,1,5 szklanki zmielonych migdałów lub orzechówDekoracja:dżem malinowy do przełożenia,cukier puder do oprószeniaWykonanie:Wszystkie składniki na ciastka szybko zagnieć, owiń w folię i włóż do lodówki na minimum godzinę.Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość około 3 mm, mocno podsypując je mąką.Rozgrzej piekarnik do 165ºC.Z połowy ciasta wykrawaj serduszka pełne, z drugiej połowy serduszka z okienkiem. Gotowe ciastka układaj na blaszce wyłożonej papierem, w niewielkich odległościach od siebie.Piecz około 12 - 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu, serduszka pełne smaruj dżemem malinowym, natomiast ciasteczka z okienkiem oprósz cukrem pudrem. Na koniec delikatnie połącz serduszka ze sobą.








Smacznego!