Wykonanie
Ciasteczka serduszka na Walentynki. Nawet jeśli nie obchodzicie tego dnia w jakiś specjalny sposób to i tak polecam zrobienie tych
ciasteczek dla swoich
bliskich. Są przepyszne i wyglądają uroczo.Do ich wykonania wykorzystałam przepis na
ciasteczka Linzer. Połączenie mielonych
migdałów,
cynamonu i
dżemu malinowego daje cudowny efekt. Spróbujcie koniecznie!Potrzebujesz:170 g
masła, zimnego,1 szklanka
cukru pudru,otarta skórka z jednej
cytryny,otarta skórka z jednej
pomarańczy,1 i 1/4 szklanki
mąki,1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia,2 łyżeczki
cynamonu,1/2 łyżeczki startej
gałki muszkatołowej,1/2 łyżeczki
soli,3
żółtka,1,5 szklanki zmielonych
migdałów lub
orzechówDekoracja:
dżem malinowy do przełożenia,
cukier puder do oprószeniaWykonanie:Wszystkie składniki na
ciastka szybko zagnieć,
owiń w folię i włóż do lodówki na minimum godzinę.Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość około 3 mm, mocno podsypując je
mąką.Rozgrzej piekarnik do 165ºC.Z połowy ciasta wykrawaj serduszka pełne, z drugiej połowy serduszka z okienkiem. Gotowe
ciastka układaj na blaszce wyłożonej papierem, w niewielkich odległościach od siebie.Piecz około 12 - 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu, serduszka pełne smaruj
dżemem malinowym, natomiast
ciasteczka z okienkiem oprósz
cukrem pudrem. Na koniec delikatnie połącz serduszka ze sobą.
Smacznego!