ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 30(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomigdały 500 gramówskórka cytrynowa kandyzowana 100 gramówskórka pomarańczowa kandyzowana 100 gramówCynamon 1 łyżek deserowychgoździki mielone 1 łyżek deserowychkardamon 1 łyżek deserowychgałka muszkatołowa 1 łyżek deserowychskórka z cytryny - otarta 1 łyżek deserowychjajka 5 sztukcukier brazowy 400 gramówsól 1 szczyptaopłatki 30 sztukpolewa z gorzkiej czekolady 1 sztukcukier puder 100 gramówsok z cytryny 1 łyżek stołowychpołówki migdałów obrane 100 gramówWykonanie:Migdały oraz obie skórki kandyzowane drobno posiekać i wymieszać z przyprawami oraz z otarta skórka z cytryny. Jajka z cukrem oraz solą utrzeć na puszysta masę i połączyć z mieszanką migdałów i przypraw.Blachę wyścielić papierem do pieczenia. Na blasze ułożyć opłatki i za pomocą 2 łyżeczek nałożyć na nich ciasto piernikowe. Wierzch ciastek wygładzić nożem zwilżonym wodą i pozostawić na 12 godzin w chłodnym miejscu do wyschnięcia. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.Grubo pokrojona polewę rozpuścić w kąpieli wodnej.Lukier: utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny.Część pierniczków oblać polewa czekoladową, a część lukrem. Zanim polewa i lukier zastygną, ułożyć na pierniczkach połówki migdałów.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: