ßßß Cookit - przepis na Pierniczki z migdałami II

Pierniczki z migdałami II

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 30
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
migdały 500 gramów
skórka cytrynowa kandyzowana 100 gramów
skórka pomarańczowa kandyzowana 100 gramów
Cynamon 1 łyżek deserowych
goździki mielone 1 łyżek deserowych
kardamon 1 łyżek deserowych
gałka muszkatołowa 1 łyżek deserowych
skórka z cytryny - otarta 1 łyżek deserowych
jajka 5 sztuk
cukier brazowy 400 gramów
sól 1 szczypta
opłatki 30 sztuk
polewa z gorzkiej czekolady 1 sztuk
cukier puder 100 gramów
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
połówki migdałów obrane 100 gramów
Wykonanie:
Migdały oraz obie skórki kandyzowane drobno posiekać i wymieszać z przyprawami oraz z otarta skórka z cytryny. Jajka z cukrem oraz solą utrzeć na puszysta masę i połączyć z mieszanką migdałów i przypraw.
Blachę wyścielić papierem do pieczenia. Na blasze ułożyć opłatki i za pomocą 2 łyżeczek nałożyć na nich ciasto piernikowe. Wierzch ciastek wygładzić nożem zwilżonym wodą i pozostawić na 12 godzin w chłodnym miejscu do wyschnięcia. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Grubo pokrojona polewę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Lukier: utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny.
Część pierniczków oblać polewa czekoladową, a część lukrem. Zanim polewa i lukier zastygną, ułożyć na pierniczkach połówki migdałów.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9840/Pierniczki-z-migdalami-II