Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 30(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
migdały 500 gramów
skórka cytrynowa kandyzowana 100 gramów
skórka pomarańczowa kandyzowana 100 gramów
Cynamon 1 łyżek deserowych
goździki mielone 1 łyżek deserowych
kardamon 1 łyżek deserowych
gałka muszkatołowa 1 łyżek deserowych
skórka z cytryny - otarta 1 łyżek deserowych
jajka 5 sztuk
cukier brazowy 400 gramów
sól 1 szczyptaopłatki 30 sztukpolewa z
gorzkiej czekolady 1 sztuk
cukier puder 100 gramów
sok z cytryny 1 łyżek stołowychpołówki
migdałów obrane 100 gramówWykonanie:
Migdały oraz obie skórki kandyzowane drobno posiekać i wymieszać z przyprawami oraz z otarta
skórka z cytryny.
Jajka z
cukrem oraz
solą utrzeć na puszysta masę i połączyć z mieszanką
migdałów i przypraw.Blachę wyścielić papierem do pieczenia. Na blasze ułożyć opłatki i za pomocą 2 łyżeczek nałożyć na nich ciasto piernikowe. Wierzch
ciastek wygładzić nożem zwilżonym
wodą i pozostawić na 12 godzin w chłodnym miejscu do wyschnięcia. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.Grubo pokrojona polewę rozpuścić w kąpieli
wodnej.
Lukier: utrzeć
cukier puder z
sokiem z cytryny.Część pierniczków oblać
polewa czekoladową, a część lukrem. Zanim polewa i
lukier zastygną, ułożyć na pierniczkach połówki
migdałów.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: